Na hlavný obsah

Poslanci rozhodnú, či sa právo platiť hotovosťou dostane do ústavy. Popoludní ich čaká ďalší hlasovací maratón

Rozhodovať budú o viac ako 30 návrhoch.

Poslanci rozhodnú, či sa právo platiť hotovosťou dostane do ústavy. Popoludní ich čaká ďalší hlasovací maratón
Ilustračná snímka euromincí. Foto: Unsplash

V posledný rokovací deň čaká poslancov hlasovanie o množstve zákonov, ktoré prerokovali v posledných dňoch. Z rána stihli prerokovať návrh z dielne hnutia Sme rodina, ktorým chcú v ústave garantovať právo platenia v hotovosti.

Poslanci tvrdia, že ústava nemyslela na moderné formy platenia. Otvorenú ústavu sa snažia využiť hneď viacerí poslanci, ktorí si chcú presadiť vlastné návrhy.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Lukáš Dzivý:

Súčasťou ústavy má byť právo, aby si občania napríklad za nákup v potravinách mohli stále zaplatiť hotovosťou. Podľa Miloša Svrčeka (Sme rodina) sa vo svete ukazuje jasný trend, keď mince a bankovky postupne nahrádza platba telefónom alebo virtuálnou menou.

„V súlade s rozvojom bezhotovostných platieb začínajú postupne obchodné prevádzky fungovať výlučne bezhotovostne. To má však mnohé následky. Vznikajú najmä obavy zo sociálneho dosahu takýchto trendov, najmä v prípade, že osoba nevlastní bankový účet,“ povedal poslanec Svrček v pléne parlamentu.

Tvrdí, že tak reaguje aj na pripravované tzv. digitálne euro. Európska centrálna banka má návrh vlastnej virtuálnej meny predstaviť v októbri. Nezaradený Juraj Šeliga z mimoparlamentných Demokratov však hovorí, že návrh má mnoho nejasností a neplánujú ho podporiť.

„Akým spôsobom sa to potom dotkne niekoľkých ďalších zákonov, aj daňových. Bude to znamenať, že podnikateľ má zrazu právo platiť v hotovosti? Že môžete doniesť milión eur v taške druhému podnikateľov?“ pýta sa Šeliga.

Ďalšie zmeny

Otvorenie ústavy sa snažia poslanci využiť aj na ďalšie zmeny. Miloš Svrček chce okrem platieb v hotovosti upraviť aj vzťah vlády a parlamentu k návrhom Európskej únie. S ďalšími zmenami prichádza aj predseda ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák (OĽANO).

„Vidíme, že hotovosť nie je jediná téma, ktorá sa chce riešiť. Prišli sme s témami, ktoré sa dlhodobo kritizujú. Napríklad, že by referendum a jeho otázka mala mať normatívny charakter, malo by mať právnu silu ústavného zákona, a že by malo byť zverejnené rovnako, ako zákon,“ priblížil Vetrák.

Právo na hotovosť áno, ale ostatné prílepky nie, tvrdí Marián Viskupič (SaS). Podľa neho by sa zmeny v ústave nemali diať z večera do rána. „Sú to rôzne nesúvisiace návrhy, ktoré môžu byť dôležité, ale nesúvisia nijako s problematikou hotovosti. Niekedy je menej viac. A jeden správny krok je lepší ako skok do prázdna“ skonštatoval Viskupič.

O 17.00 h čaká poslancov ďalší hlasovací maratón. V posledných dňoch viackrát nehlasovali. Rozhodovať tak budú o viac ako 30 návrhoch. Poslanci očakávajú, že hlasovanie potrvá niekoľko hodín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál