Na hlavný obsah

Poslanci v Liptovskom Mikuláši sa sporia s mestom. Mestské noviny im nedávajú priestor na vyjadrenie

Poslankyňa chcela uverejniť opravu príspevku.

Poslanci v Liptovskom Mikuláši sa sporia s mestom. Mestské noviny im nedávajú priestor na vyjadrenie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Poslanci v Liptovskom Mikuláši nemajú priestor v mestskom mesačníku. Skúšali to aj cez súd a prehrali. Mestu musia platiť súdne trovy. To argumentuje, že nemôže zverejňovať útočné, urážajúce a nepravdivé informácie.

Poslankyňa chcela uverejniť opravu príspevku, v ktorom niektorých poslancov obvinili, že ,,mohli spáchať trestný čin“. Nesúhlasili s úverom na prekrytie skládky odpadu.

„Dožadovala som sa toho, aby som mala možnosť uverejniť svoj názor na túto vec. Tak to vnímam ako veľmi nespravodlivé a nesprávne z hľadiska fungovania mesta. Aby mi takéto niečo neumožnili, aby ma donútili dožadovať sa takej veci na súde. Z rozhodnutia súdu som veľmi prekvapená,“ uviedla poslankyňa MsZ Liptovský Mikuláš Táňa Šufliarská.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Milan Velecký:

Podľa súdu v mestskom mesačníku nemenovali žiadneho poslanca, a tak poslankyňa nemala právo dožadovať sa opravy. Keďže neuspela, musí uhradiť trovy konania aj žalovanej strane – viac ako 1 062 eur.

„Je prirodzené, že v sporovej agende súd priznáva náhradu trov konania podľa pomeru úspechu vo veci. Toto koniec koncov slúži ako ochrana proti neodôvodneným žalobám. O to viac platí, že pri riešení právnych problémov vždy treba vopred vyhľadať pomoc advokáta,“ zhodnotil predseda Slovenskej advokátskej komory Martin Puchalla.

Súdne trovy uhradí

Podľa prieskumov Transparency International Slovensko (TIS) najmä opoziční poslanci nemajú prístup do mestských a obecných novín. A to aj v prípade Liptovského Mikuláša.

,,Mesto opakovane zneužívalo mestské noviny na úkor poslancov, keď uverejňovalo anonymné články, v ktorých kritizovalo prácu poslancov bez toho, aby poslanci mali možnosť vôbec sa k tomu vyjadriť. K súdnemu sporu teda nemuselo dôjsť, ak by jeho noviny fungovali štandardným spôsobom,“ priblížil koordinátor TIS Ľuboš Kostelanský.

„Mesto nemôže vydávať urážajúce, útočné a nepravdivé informácie. Mesačník slúži na informovanie obyvateľov o dianí v meste, nie na politický boj a vzájomné osočovanie,“ reagovala hovorkyňa mesta Liptovský Mikuláš Viktória Čapčíková.

Súdne trovy opozičná poslankyňa – inak učiteľka – mestu uhradí. Aj s pomocou ostatných poslancov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny