Na hlavný obsah

Postúpi Slovensko na ZOH 2026? Rozhodne o tom štvrťfinále

Slováci si skomplikovali priamy postup na zimnú olympiádu 2026.

Postúpi Slovensko na ZOH 2026? Rozhodne o tom štvrťfinále
Slováci už nemajú priamu účasť na olympiáde vo svojich rukách. Foto: TASR/Martin Baumann

Ešte pred MS v hokeji 2023 to vyzeralo dobre. Slovensko figurovalo v medzinárodnom rebríčku IIHF na siedmej priečke a priamu účasť na zimnej olympiáde v talianskom Miláne a Cortine d’Ampezzo malo na dosah.

Nezvládlo však svoju úlohu a na tohtoročných majstrovstvách sveta nepostúpilo medzi elitnú osmičku. Znamená to, že priamu kvalifikáciu už nemá vo vlastných rukách.

Rozhodne štvrťfinálový zápas Nemecka

Slovensko si pred svetovým šampionátom držalo 15-bodový náskok pred ôsmym Švajčiarskom a deviate Nemecko na nás strácalo 55 bodov. Faktom je, že obe reprezentácie získajú do rebríčka vďaka účasti v tohtoročnom štvrťfinále viac bodov.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

Stále platí, že Švajčiarsko môže pokojne získať aj titul svetového šampióna. A jeho postup miminálne medzi elitnú štvorku je pre nás dokonca kľúčový. Helvéti by nás síce odsunuli v rankingu IIHF na ôsme, ale stále postupové miesto.

Aby Slovensko postúpilo na ZOH 2026 priamo, Nemecko musí štvrťfinále prehrať.
Aby Slovensko postúpilo na ZOH 2026 priamo, Nemecko musí štvrťfinále prehrať.Foto: TASR/AP Photo/Pavel Golovkin

Problém nastane v momente, keď Nemecko Švajčiarov vo štvrťfinále zdolá. V takom prípade si do rebríčka pripíše minimálne 1 100 bodov (oproti 960 slovenským) a pošle nás do finálovej fázy olympijskej kvalifikácie.

O účasť na olympiáde by sme tak bojovali od 29. augusta do 1. septembra 2024.

Situácia s Ruskom je stále nejasná

Kartami by ešte mohla zamiešať aj prípadná (ne)účasť Ruska a Bieloruska na ZOH. Zborná síce bola z posledných dvoch svetových šampionátov vylúčená, avšak olympijský ranking s ňou naďalej počíta. Rusom pritom patrí vo svetovom rankingu priebežné tretie miesto. Ak by sa olympiády nezúčastnili, Slovensku by mohlo na priamu kvalifikáciu stačiť aj deviate miesto.

Prezident medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) Luc Tardif ešte pred tohtoročnými majstrovstvami sveta informoval, že ďalšie prehodnotenie účasti Ruska a Bieloruska na olympijskom turnaji sa vykoná v marci 2024.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport