Na hlavný obsah

Pozemky si kúpili pred šiestimi rokmi, no prístupovú cestu nemajú doteraz. Starosta obce sa vyhovára

Majiteľom zostáva len žiadať postavenie prístupovej cesty súdnou cestou.

Pozemky si kúpili pred šiestimi rokmi, no prístupovú cestu nemajú doteraz. Starosta obce sa vyhovára
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ak chcete získať povolenie na stavbu domu, podľa zákona má k nemu viesť prístupová cesta. Kolegovia v relácii Občan za dverami zisťovali, čo robiť v prípade, ak už pozemok máte, ale obec cestu nepostavila.

Prví vlastníci si kúpili pozemky pri vjazde do obce Kalinovo ešte v roku 2017. Ostatní ich nasledovali postupne.

„Dohodli sme sa so starostom. Povedal, že keď bude viac pozemkov predaných, cesta sa urobí. Na tej ceste sme mali podiel, každý jednu pätnástinu. Za jedno euro sme to odpredali obci s tým, že tú cestu urobia,“ vysvetlila mama majiteľa pozemku Lucia Gazdíková.

„Volal som so starostom. Samozrejme, telefonicky ma ubezpečil, že sa ide na to a na jar môžeme stavať,“ uviedol majiteľ pozemku Michal Pribilinec. Stále sa však nič nedeje a dôvody, prečo obec cestu nestavia, sme sa nedozvedel ani štáb RTVS. Starosta totiž komunikáciu odmietol. Na otázky štáb dostal len stručnú odpoveď.

Téme sa v relácii Občan za dverami venovala redaktorka Andrea Lučanská:

„Predmetná záležitosť sa netýka obce Kalinovo. Vlastníci pozemkov, pokiaľ sa cítia byť dotknutí, si musia problém vyriešiť s developerom, investorom IBV,“ informoval obecný úrad v Kalinove.

Stanovisko developera štábu v telefonickom rozhovore sprostredkovala realitná maklérka, ktorá pozemky v danej lokalite predávala. Jej tvrdenie podporil aj odborník na správne právo.

„Ten podiel na ceste odkúpila obec, ktorá mala zriadiť cestu,“ uviedla realitná maklérka. „Developer už s tým nič nemá, lebo on nie je vlastníkom. Pokiaľ vlastníkom je obec, tak iba obec môže vybudovať na tom pozemku inžinierske siete,“ doplnil odborník na správne právo Tomáš Majerčák.

Starosta problém dlhodobo nerieši

Majitelia pozemkov však tvrdia, že starosta záležitosť dlhodobo nerieši. „Stalo sa, že mi surovo zložil telefón alebo mi ani nezdvihol. A keď zdvihol, tak mal opäť len nejaké výhovorky,“ dodal majiteľ pozemku Pribilinec. „Mávame stretnutia so starostom, stretli sme sa možno desaťkrát za celý ten čas, ale stále sú to len reči a činy žiadne,“ uviedla pani Gazdíková.

Ak sa vlastníkom pozemkov so starostom dohodnúť nepodarí, ostáva im iba podať žalobu o splnenie povinnosti, pre ktorú sa obec zaviazala, a teda žiadať postavenie prístupovej cesty súdnou cestou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko