Na hlavný obsah

Požiar v Brne: V opustených unimobunkách zomrelo najmenej osem ľudí

Obeťami boli pravdepodobne bezdomovci.

Najmenej osem obetí si vyžiadal požiar, ktorý vypukol v noci na štvrtok (4. 5.) v Brne. Informovali o tom českí hasiči na sociálnej sieti. „Od noci zasahujeme pri požiari unimobuniek na Plotnej (ulici),“ napísal vo štvrtok ráno Hasičský záchranný zbor Juhomoravského kraja.

„Zásah sa skončil kolo siedmej hodiny,“ povedal pre portál TV Nova hovorca hasičov Jaroslav Mikoška. Uviedol, že v objekte našli osem tiel. „Je to asi najtragickejší zásah na južnej Morave za posledných minimálne 15 rokov,“ dodal.

Na mieste zasahovali tri hasičské jednotky. Príčina požiaru a výška škody je predmetom vyšetrovania.

Mikoška spresnil, že požiar nahlásili v noci krátko pred 2.30 h. Objekt dvanástich prepojených unimobuniek bol podľa jeho slov dlhodobo opustený. Je preto pravdepodobné, že obeťami boli bezdomovci.

Prezidentka Zuzana Čaputová ráno zaslala sústrastný telegram prezidentovi Českej republiky Petrovi Pavlovi v súvislosti s tragickým požiarom. Informoval o tom prezidentkin hovorca Martin Strižinec. „V mene občanov Slovenskej republiky v ňom vyjadrila úprimnú sústrasť občanom Českej republiky, najmä blízkym obetí,“ priblížil.

Obete vnikli do objektu neoprávnene

Do objektu, kde vypukol požiar, vnikli jeho obete neoprávnene. Oznámila to na sociálnych sieťach česká polícia.

„Podľa predbežných výsledkov obhliadky vnikli ľudia do objektu určeného na demoláciu neoprávnene. Po vzniku požiaru už zo silne zadymeného priestoru nenašli cestu von. Podľa majiteľov bol objekt včera popoludní prázdny. Osoby bez domova ho využívali na prespanie,“ uviedla polícia na twitteri.

Mikoška spresnil, že požiar nahlásili v noci krátko pred 2.30. Objekt dvanástich prepojených unimobuniek bol podľa jeho slov dlhodobo opustený.

K požiaru sa vyjadril už aj český premiér Petr Fiala. „Je mi ľúto všetkých, ktorí dnes v noci zahynuli pri tragickom požiari v Brne. Úprimnú sústrasť všetkým príbuzným a blízkym,“ uviedol na twitteri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet