Na hlavný obsah

Praha odklepla najväčší vojenský nákup od rozdelenia Československa

Pre armádu zaobstará 246 bojových vozidiel.

Praha odklepla najväčší vojenský nákup od rozdelenia Československa
Bojové vozidlo pechoty CV90. Foto: RTVS

Česko zaobstará pre svoju armádu 246 pásových vozidiel pechoty CV90 od švédskej firmy BAE Systems. A to za rekordných 60 miliárd korún (zhruba 2,5 mld. eur). Ide o najväčšiu armádnu zákazku od rozdelenia Československa. Cenu sa podarilo udržať aj vďaka koordinovanému postupu so Slovenskom.

Česko stálo najmä o to, aby Švédi do výroby zapojili aj české zbrojovky. „Veľmi veľký dôraz sme kládli na priemyselnú spoluprácu. Vďaka značnému úsiliu sa podarilo do výroby zapojiť české firmy,“ uviedla ministerka obrany Jana Černochová.

Nové stroje pre trojčlennú posádku a sedemčlenný výsadok nahradia 30 rokov staré BVP 2 sovietskej výroby, ktoré poskytovali slabšiu ochranu. Nové vozidlá Švédi dodajú už o dva roky v siedmich verziách, vrátane zdravotníckej, prieskumníckej či bojovej.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Katarína Vítková:

Česko pre zvýšenie obranyschopnosti svojich pozemných síl rokuje aj o dodávke 70 tankov Leopard s nemeckým výrobcom. Na ich nákup vyčlení desiatky miliárd korún. Od spoločného postupu s členskými krajinami NATO si sľubuje zníženie ceny, skrátenie dodávok a zaistenie logistickej podpory.

Že pôjde o rok rekordných nákup pre českú armádu dosvedčuje i mandát ministerky obrany na rokovanie o nákupe 24 amerických stíhačiek F-35, ktoré nahradia švédske grippeny. V prípade že sa tak stane, pôjde o rekordný nákup v histórii českej armády za viac ako 100 miliárd českých korún (cca 4,2 mld. eur).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet