Na hlavný obsah

Pre koniec urgentného príjmu v Malackách pacienti budú musieť cestovať do Bratislavy

Tá má však už dnes urgenty vyťažené.

Pre koniec urgentného príjmu v Malackách pacienti budú musieť cestovať do Bratislavy
Na snímke urgentný príjem. Foto: RTVS

Od budúceho týždňa, prvého júna, končí v Malackách urgentný príjem. Nemocnica už nebude poskytovať tento typ starostlivosti, pretože nemá dostatok odborníkov. Pacienti budú musieť cestovať do Bratislavy, do univerzitnej nemocnice. Tá má však už dnes urgenty vyťažené.

Z nemocnice Malacky, ktorá patrí súkromnej spoločnosti Medirexgroup, odišli niektorí zdravotníci ku konkurencii, ďalší skončili z iných dôvodov.

„Nemocničná a.s. nie je schopná z dôvodu kritického nedostatku odborne spôsobilých zdravotníckych pracovníkov garantovať dostatočnú kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Preto musela od prvého júna pristúpiť k zrušeniu urgentného príjmu v Nemocnici Malacky,“ uviedla hovorkyňa Nemocnice Malacky Martina Šoltésová.

Urgentu v Malackách sa venovala redaktorka RTVS Iveta Vanková:

Do tejto nemocnice nechodia len obyvatelia z Malaciek, ale aj ľudia zo širšieho okolia. Dochádzanie na urgent do Bratislavy, predstavuje pre viacerých pacientov, s ktorými sa RTVS rozprávala, komplikácie.

Na urgente v Malackách prijali mesačne približne 1 000 pacientov. Zhruba o toľko ľudí bude mať teraz viac Univerzitná nemocnica Bratislava.

“Už teraz máme problém zvládať nápor pacientov, veľa pacientov čaká a čaká dlho a my sa v podstate približujeme anglosaskému čakaniu kedy tí pacienti budú čakať nie dve hodiny, nie štyri hodiny, ale 24 hodín,“ primár centrálneho prijímacieho oddelenia, UNB Ružinov Július Hodosy.

Významne zhoršený stav nepredpokladá

Scenár, že by sa ľuďom následkom dlhého čakania významne zhoršil stav, prípadne, že by sa ani nedožili starostlivosti, primár Hodosy nepredpokladá.

„Berieme tie urgentné stavy skôr, čiže pokiaľ zatriedime pacienta, že by tento mohol byť urgentnejší, tak ho uprednostníme. Toho by som sa nebál. Ale tí pacienti, ktorí sú menej akútni, budú dlhšie čakať,“ dodal Hodosy.

“Určite táto situácia, ktorá teraz vznikla nám nie je ľahostajná, určite budeme musieť na to nachádzať riešenia, čiže spojíme sa s jednotlivými poskytovateľmi,“ spresnil minister zdravotníctva SR Michal Palkovič.

V hre je podľa zistení RTVS to, že by urgentnú starostlivosť zabezpečovali aj iné nemocnice ako Univerzitná nemocnica Bratislava, napríklad kardio ústav. Možnosťou je tiež to, že by Malacká nemocnica poskytovala naďalej aspoň chirurgický urgent pre pacientov s úrazmi. Všetko je ešte v štádiu rokovaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet