Na hlavný obsah

Pre kontamináciu vody pri výstavbe diaľnice D4 majitelia požadujú odškodné. Polícia prípad stále vyšetruje

Splašky kontaminovali pôdu a jazero so vzácnymi rybami.

Pre kontamináciu vody pri výstavbe diaľnice D4 majitelia požadujú odškodné. Polícia prípad stále vyšetruje
Výstavba úseku diaľnice D4, kde došlo k ekologickej havárii. Foto: RTVS

Polícia stále vyšetruje eko-logickú haváriu, ktorá vznikla pri výstavbe diaľnice D4. Odvtedy ubehli už takmer tri roky. Pôdu a jazierko s chráneným druhom rýb kontaminovali splašky. Majitelia pozemkov žiadajú odškodné.

„Pri výstavbe diaľnice D4, ktorú realizovala spoločnosť D4R7 Construction, došlo k prerazeniu veľkokapacitného zberača fekálnych splaškov, ktoré sa odvádzajú do Vrakune, do čističky odpadových vôd z okolia Pezinka,“ informovala Anna Rollerová, predsedníčka pasienkového spoločenstva.

Ekologickej havárii sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Petra Klimešová:

Anna Rollerová, ktorá zastupuje desiatky majiteľov kontaminovaných pozemkov spomína, že havária vznikla pri osádzaní navigačných stožiarov. „Čím sa stalo, že začali presakovať splašky do pôdy, avšak táto spoločnosť nereagovala okamžite,“ pokračovala Rollerová. Najviac utrpelo jazierko ľudovo nazývané Pivnička, ktoré sa nachádza pod úrovňou cesty.

„V tej dobe to bolo niekoľko mesiacov dosť výrazne spustošená krajina a veľmi smutný pohľad,“ uviedol bývalý starosta obce Ivanka pri Dunaji Ivan Schreiner.

Obvinenie padlo, prípad neuzavreli

Do vyšetrovania havárie sa pustila polícia. A po dvoch rokoch padlo aj obvinenie.

„Vznesené obvinenie bolo právnickej osobe za trestnú činnosť súvisiacu s tým, že došlo k znečisteniu vody, k znečisteniu pôdy a k vypusteniu znečisťujúcich látok v príčinnej súvislosti s činnosťou zamestnancov zatiaľ neznámej totožnosti tejto firmy,“ povedal Mário Kern, riaditeľ odboru envirokriminality Prezídia Policajného zboru.

Od vznesenia obvinenia ubehlo trištvrte roka a prípad ešte neukončili. „Vyšetrovanie nabralo odbornú kvalitu až v roku 2022 kedy to začali robiť špecialisti,“ doplnil Kern. Podľa informácii RTVS muži zákona čakajú na znalecké posudky. Majitelia pozemkov zase na odškodné, keďže si škodu uplatnili v trestnom konaní.

„Myslíme si, že už tri roky je dosť dlhá doba na to, aby sa táto kauza doriešila,“ skonštatovala Rollerová. Ani ukončenie vyšetrovania neznamená, že im financie priznajú a vyplatia . Posledné slovo má súd.

„Musia počkať až na odsudzujúci výrok v trestnom konaní. Lebo iba odsudzujúci výrok obsahuje ustanovenia o náhrade škody,“ dodala Daniela Ježová, nezávislá právnička. Zodpovedná spoločnosť na otázky do uzávierky nereagovala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny