Na hlavný obsah

Pre zelenú dohodu možno v Európe zbúrajú 35 miliónov budov

Manipulácia s ním však ohrozuje zdravie stavebníkov.

Pre zelenú dohodu možno v Európe zbúrajú 35 miliónov budov
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Členské štáty Európskej únie sa budú musieť do roku 2030 v rámci zelenej dohody vyrovnať s azbestom. Odborári upozorňujú na zdravotné riziká, ktoré ohrozujú pracovníkov v stavebníctve. Európska komisia preto pripravuje normu, ktorá by ich ochránila. Hrozí tak rekonštrukcia alebo úplné zbúranie 35 miliónom stavieb v Európe.

Azbest ľudia používali stáročia najmä pre jeho odolnosť proti ohňu. Dokonca i jeho názov znamená v starogréčtine neuhasiteľný. Pre škodlivý vplyv na zdravie však teraz horí termín aj členským štátom EÚ. Majú necelých sedem rokov na to, aby ho z miliónov stavieb podľa zelenej dohody odstránili.

Téme sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Anna Síposová:

Profesor verejného zdravotníctva Arthur Frank z Drexelovej univerzity pre portál Vice vysvetľuje, že azbest dlho považovali za zázračný materiál, no potom sa ukázalo, že zabíja ľudí. Je to nebezpečný karcinogén.

Odstránenie azbestu má chrániť ľudí, no na druhej strane ohrozí stavebných robotníkov, varujú európski odborári. Už teraz je totiž azbest zodpovedný každý rok za 85 percent prípadov rakoviny pľúc z povolania.

Ochrana stavebníkov

Irena Jenčová z EurActivu vysvetľuje, že je to aj dôvod, prečo Komisia pripravuje zmenu smernice, ktorá ich má ochrániť. „Komisia navrhla v novej smernici o ochrane pracovníkov, aby sa znížil povolený limit častíc na kubický centimeter, ktorému môžu byť pracovníci vystavení,“ priblížila.

Európska odborová konfederácia upozorňuje, že v opačnom prípade by si renovácie s azbestom mohli vyžiadať až 90-tisíc životov. Tejto látke sa už teraz vystavuje viac než sedem miliónov ľudí. A to nielen v stavebníctve, ale aj v odpadovom hospodárstve či pri hasení.

Komisia preto navrhuje znížiť limit až desaťnásobne. „Teraz je loptička na strane Európskeho parlamentu, s akými limitmi príde,“ dodala Jenčová.

Podľa Komisie by desaťnásobné zníženie limitu znížilo aj počet rakovín a to z takmer 900 na 26 v nasledujúcich 40 rokoch. Azbest sa nesmie v Európskej únii používať od roku 2005. Odhaduje sa však, že dovtedy sa s týmto materiálom postavilo viac ako 220 miliónov budov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál