Na hlavný obsah

Pred 70 rokmi sa v Československu začalo pravidelné televízne vysielanie

Prvé pokusy o televízne vysielanie sa objavili už v 30. rokoch 20. storočia.

Pred 70 rokmi sa v Československu začalo pravidelné televízne vysielanie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Pred 70 rokmi sa v Československu začalo televízne vysielanie. Prvá bola Praha 1.mája 1953. No a neskôr sa pridávali ďalšie štúdiá vrátane Brtislavy. Začala sa éra, keď sa televízor stal súčasťou domácnosti a televízii sme prispôsobovali svoj denný rytmus. V konkurencii rozhlasu a tlače si svoje miesto musela vybojovať. Okrem toho televízia vznikla v čase tvrdého ideologického dohľadu a cenzúry.

Prvé pokusy o televízne vysielanie sa objavili už v 30. rokoch 20. storočia, avšak udalosti spojené s druhou svetovou vojnou zastavili jeho pokrok.

„Vydalo sa rozhodnutie, že musí aj Ćeskoslovensko začať televízne vysielanie, lebo všetky okolité krajiny už vysielali. Hneď sa určil strategický termín, musí sa vysielať 1 mája 1953. 5:08 A stalo sa,“ uviedol emeritný archivár RTVS Milan Antonič.

Súčasťou prvého vysielania boli štátnické prejavy a legendárny monológ z Moliérovho Lakomca v podaní Františka Filipovského. Herec parafrázoval ďalšieho slávneho českého herca a komika Jindřicha Mošnu.

Televíznemu vysielaniu sa venovali redaktorky RTVS Katarína Vítková a Andrea Šuvadová:

„Ako perlička na záver, aby sa divákom načrtli tie budúce možnosti televízie filmový záznam z prvomájovej manifestácie toho dňa v Prahe,“ dodal emeritný archivár RTVS.

Vysielač umiestnili na rozhľadni na pražskom Petříne. „Lenže vo vtedajších možnostiach to bol vysielač veľmi, veľmi slabučký. Skutočne to bolo vysielanie len pre Pražanov, ale ďalší problém bol, že neexistovali prijímače,“ dodal Antonič.

„Televízor bol veľmi drahý, náš československý televízor se začal vyrábať až po zahájení vysielania, takže prvé televízory boli sovietske, ktoré se narýchlo nakúpili boli rozostavané do rôznych verejných miest a rozchytali si ich rôzni členovia vlády,“ dodal pedagóg z Fakulty sociálnych vied na Karlovej univerzite Martin Štoll.

Prvé vysielanie považovali za úspech

Prvé vysielanie považovali za úspech, i keď prvý riaditeľ československej televízie Karel Kohoutnes označil premiéru za „skok do tmy“. Televízia vysielala dva dni v týždni a vysielanie sa postupne rozširovalo.

„Prvé, čo sa pridružilo boli detské programy Trnka, Skupa, Hurvínej, Spejbl, zpravodajstvo sa riešilo tak, že se pustili rozhlasové noviny kým sa televízia začala venovať vlastnému spravodajstvu, dal se tam len titulok ,,počúvate rozhlasové noviny. Až od roku 58 sme spoznali televízne noviny,“ spresnil Štoll.

„Niektorým hlavám už vtedy začalo svitať, ale pozor, tá televízia získa v budúcnosti obrovský vplyv,“ dodal Antonič.

Po čase vzniklo televízne štúdio v Ostrave. Prvé vysielanie televízneho štúdia Bratislava bolo o tri roky neskôr – 3. 11. 1956.

V auguste 1958 došlo k retransačnému spojeniu Praha – Bratislava čo priamo umožnilo aj neskorší vznik fenoménu, ktorý poznáme pod názvom Bratislavské pondelky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko