Na hlavný obsah

Predaj zájazdov láme rekordy. Last minute ponúk bude však tento rok menej

Slováci sa už nevedia dočkať leta a dovoleniek pri mori.

Predaj zájazdov láme rekordy. Last minute ponúk bude však tento rok menej
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Predaj dovoleniek na Slovensku je podľa cestovných kancelárií výborný. Hlásia asi 80 percent predaných zájazdov. Tvrdia, že last minute dovolenky, v tejto sezóne, až tak veľmi ponúkať nebudú.

Slováci sa už nevedia dočkať leta a dovoleniek pri mori. Svedčí o tom rekordný predaj zájazdov, ktorý zrejme prekoná aj veľmi úspešný rok 2019.

„V roku 2019 vycestovalo niečo menej ako 700-tisíc klientov, takže uvidíme. Už minulý rok v sezóne 2022 Slováci cestovali vo väčšom počte a teraz tie čísla vyzerajú tak, že budú ešte väčšie ako v minulom roku,“ uviedol prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA) Roman Berkeš.

„O kúpu letných dovoleniek je mimoriadny záujem. Niektoré destinácie majú svoje prvé termíny na začiatok sezóny takmer vypredané. Predaj zájazdov oproti roku 2022 stúpol o viac ako 120 percent a v porovnaní s rokom 2019 je nárast viac ako dvojnásobný,“ informovala hovorkyňa CK Kartago tours Alica Šipošová.

Záujmu o dovolenky sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Ivana Dragúňová:

„Letnú dovolenku má už v túto chvíľu kúpenú takmer dvojnásobok klientov v porovnaní s rovnakým obdobím v minulom roku. Niektoré termíny na začiatku júla, keď je navyše deň voľna sú už skutočne veľmi naplnené. V hoteloch zostávajú iba posledné miesta,“ skonštatoval hovorca CK Fischer Jan Bezděk.

Klesne počet last minute ponúk

Tento úspech sa však prejaví na počte tzv. last moment ponúk. „Ťažko povedať ako bude ten trh reagovať, ale už dnes sa dá predpovedať, že čo sa týka ponúk last moment, tak tých bude oproti rokom pred pandémiou určite menej,“ zhodnotil Berkeš.

Najviac sa predáva Turecko. Je možné, že do ponuky last moment sa preto nedostane. Veľký záujem je aj o Grécko a Egypt.

„Pred pandémiou sme boli zvyknutí na to, že sme si mohli vyberať zájazd, ktorý sme plánovali 3-4 dni pred vycestovaním, mohli sme si vybrať destináciu. Teraz to bude iné. Budeme sa musieť prispôsobiť destinácii, možno aj výberu hotela, takisto aj termínu,“ dodáva Berkeš.

Zľavy nebudú veľké, pretože cestovky na to nemajú dôvod. Preto, ak vám bude niekto ponúkať dovolenku za podozrivo lákavých podmienok, preverte si ho.

Môže ísť totiž o takzvaných „cestovných šmejdov“, ktorí ponúknu navonok atraktívnu dovolenku za dobrú cenu, vezmú si vaše peniaze a viac sa neozvú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko