Na hlavný obsah

Premnožené túlavé psy v osade vo Veľkej Ide pri Košiciach útočia na ľudí

Situácia je podľa starostu alarmujúca.

Premnožené túlavé psy v osade vo Veľkej Ide pri Košiciach útočia na ľudí
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Premnožené túlavé psy v osade vo Veľkej Ide pri Košiciach útočia na ľudí. Situácia je podľa starostu alarmujúca. Veterinári vidia problém v nízkej zaočkovanosti zvierat.

Koľko túlavých psov sa v obci nachádza presne nikto nevie. Starosta odhaduje, že je ich približne päťsto.

„Prednedávnom, ako bol rok dlhý, sme nemali hlásenie uhryznutia psom, ale posledné dva až tri mesiace tých hlásení je skoro na týždennej báze. Ale nielen v osadách, ale už aj v obci ich evidujeme,“ starosta obce Veľká Ida ozrejmil Peter Nagy.

Premnoženým psom vo Veľkej Ide sa venoval redaktor RTVS Ondrej Behún:

Psy pohrýzli ešte začiatkom apríla člena policajnej hliadky a útočili aj na deti. Premnožené túlavé psy sú však pre ľudí rizikom nielen pre útoky.

„Pes môže preniesť parazity na človeka a určite sa to v týchto podmienkach deje, pretože je tam veľká fluktuácia psov a tak isto nie sú odčervované, nie sú preventívne ošetrované,“ vysvetlila veterinárna lekárka Martina Karasová.

„Premnožené zvieratá sú výsledkom pasivity samospráv. Zviera netreba upratať, zviera treba kastrovať, aby sa ďalej nerozmnožovalo. O to intenzívnejšie apelujeme na samosprávy, aby si plnili svoju zákonnú povinnosť,“ doplnil Pavol Petrík z iniciatívy Zvierací ombudsman.

Zriadenie karanténnej stanice

Podľa starostu by bolo vhodným riešením zriadiť vlastnú karanténnu stanicu. Na tú však peniaze samospráva nemá.

„Neďaleká obec, Turňa nad Bodvou, už má pozemok. Oni sa chystajú zriadiť tú karanténnu stanicu a prisľúbili nám spoluprácu,“ ozrejmil Nagy.

Ľudia v obci sa túlavých psov boja. Situáciu sa v rámci možností snaží riešiť miestna poriadková hliadka.

„Odháňame ich. Máme tu paralyzéry, takže utekajú,“ uviedol člen miestnej poriadkovej hliadky. „Samozrejme nie priamo, ale stačí že ten zvuk počujú psy a už sa toho zľaknú,“ doplnil starosta obce.

Polícia v súčasnosti eviduje jedno oznámenie v súvislosti s pohryzením človeka psom na verejnom priestranstve vo Veľkej Ide.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny