Na hlavný obsah

Presuny vojenskej techniky neodporúčajú fotiť ani nakrúcať. Zábery zneužívajú dezinformátori

Za nakrúcanie priamo vo vojenských areáloch hrozia pokuty.

Presuny vojenskej techniky neodporúčajú fotiť ani nakrúcať. Zábery zneužívajú dezinformátori
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ministerstvo obrany upozorňuje na plánované presuny vojsk aj vojenskej techniky v najbližších dňoch. Súvisia s cvičením slovenských ozbrojených síl a tiež s pravidelnými rotáciami.

Ide o bežnú obmenu našich i spojeneckých vojakov. Odporúča sa presuny nenakrúcať, šíritelia falošných správ dokážu zábery zneužiť.

Presuny armádnej techniky a vojakov v krajinách NATO, vrátane Slovenska sa zintenzívnili, keď Rusko napadlo Ukrajinu a spojenci jej začali vojensky pomáhať.

Niektoré presuny si často nakrúcajú obyvatelia a pridávajú na sociálne siete. Problém nastáva, keď sa videá dostanú do nesprávnych rúk, či na dezinformačné weby.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Andrej Bálint:

„Tie videá zneužívajú k propagande, a osádzajú ich do rôzneho kontextu, ktorý má naozaj alarmujúce účinky,“ uviedol bezpečnostný analytik Radovan Bránik.

Zverejňovanie videí môže ohroziť samotný presun techniky, aj bezpečnosť vojakov. Konanie takýchto osôb monitoruje Slovenská informačná služba, aj vojenské spravodajstvo.

„Ministerstvo obrany takéto prípady eviduje. Vyzývam občanov, aby konali tak, aby vedeli, že za niektoré takéto činnosti môžu niesť aj nejakú zodpovednosť. Nejaké zdieľanie na verejnosti môže prispieť k ohrozeniu slovenských vojakov,“ upozornil minister obrany Martin Sklenár.

Vysoké pokuty

Napríklad nakrúcanie vo vojenských areáloch, alebo v ich blízkosti je vyslovene zakázané a protizákonné. Pokuty sa môžu pohybovať až do výšky 1 700 eur.

„Keby niekto toto robil systematicky, ak by to odosielal nejakým príjemcom, ktorí sú priamo v Rusku, alebo zastupujú ruské záujmy na území Európskej únie, už by to mohlo dosiahnuť parametre, kde by do veci vstúpil trestný zákon,“ hovorí Bránik.

Príklady z iných krajín však ukazujú aj na možnú špionáž. Napríklad v Poľsku ešte v marci zadržali deväť ľudí, ktorí na transporty smerujúce na Ukrajinu namontovali kamery a GPS vysielače.

„Zadržaní zbierali informácie proti Poľsku a pripravovali sabotáže na pokyn ruského spravodajstva,“ uviedol v marci poľský minister vnútra Mariusz Kamiński.

Od začiatku vojny na Ukrajine eviduje slovenský rezort obrany 65 prípadov, kedy ponad vojenské objekty lietali drony. A 17 prípadov fotografovania a filmovania vojenskej techniky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko