Na hlavný obsah

Prezidentka oznámi postup budúci týždeň. Úradnícka vláda by mala plné kompetencie 30 dní

Skorší termín volieb už možný nie je.

Prezidentka oznámi postup budúci týždeň. Úradnícka vláda by mala plné kompetencie 30 dní
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Pojem úradnícka vláda naša ústava nepozná – je to vláda ako každá iná, vysvetľujú odborníci. Menovanie novej vlády prezidentkou by však umožnilo obsadenie kresiel vo vládnom kabinete. To v prípade tej dočasne poverenej možné nie je.

Slovensko už nemá ministra zdravotníctva, ministra financií a o chvíľu ani ministra pôdohospodárstva a ministra zahraničných vecí.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Lukáš Füle:

V prípade menovania novej vlády prezidentkou Zuzanou Čaputvou je jednou z hlavných zmien to, že na 30 dní by mohla mať plné kompetencie. Ako každá iná vláda však v tejto lehote musí predložiť do parlamentu programové vyhlásenie.

Ak by ho parlament neschválil, tak by pokračovala v rovnakom režime ako dočasne poverená vláda Eduarda Hegera. Vysvetlil Vincent Bujňák z Katedry ústavného práva Univerzity Komenského.

„Kedykoľvek, už od decembra 2022, mala hlava štátu každý deň možnosť vymenovať novú vládu. Bolo na jej zvážení, či tak urobí alebo nie. Základnou úlohou je opierať sa o Ústavu. Tá hovorí o tom, že prezidentka svojím rozhodovaním zabezpečuje riadny chod ústavných orgánov,“ uviedol Bujňák.

Skorší termín volieb už nie je možný

No a práve pri menovaní novej vlády bez akýchkoľvek väzieb na parlament či strany bývalej vládnej koalície môže nastať problém, upozorňuje politológ Grigorij Mesežnikov.

„Do značnej miery je táto vláda z personálneho hľadiska zborom nominantov týchto strán. To znamená, že tie väzby tam stále existujú. V tejto situácii by možno vymenovanie úradníckej vlády bolo spojené s väčšími problémami, než s tými, s ktorými je momentálne konfrontovaná súčasná vláda,“ myslí si Mesežnikov.

Situáciu už podľa ústavného právnika nie je možné vyriešiť ani skorším termínom volieb – napríklad v júni.

„Keby to teraz takýmto náhlym spôsobom vyhlásia na jún, to by bolo, samozrejme, aj v rozpore s volebným kódexom, kvôli nedodržaniu tej lehoty do 110 dní a rovnako v rozpore s tým, ako to NR SR napísala do uznesenia, keď sa skracovalo volebné obdobie. Možnosť tu bola na začiatku roka, keď sa o tom rokovalo,“ vysvetlil Bujňák.

Hlava štátu povedala, že svoj ďalší postup oznámi na budúci týždeň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál