Na hlavný obsah

Prezidentka: Skutočný mier nie je možný bez slobody a demokracie, a preto sa o ne vždy musíme usilovať

Koniec druhej svetovej vojny si pripomenuli aj slovenskí ústavní činitelia.

Prezidentka: Skutočný mier nie je možný bez slobody a demokracie, a preto sa o ne vždy musíme usilovať
Prezidentka SR Zuzana Čaputová a dočasne poverený premiér SR Eduard Heger počas kladenia vencov k Hrobu neznámeho vojaka pri príležitosti 78. výročia ukončenia 2. svetovej vojny. Foto: SITA/Diana Černáková

Uplynulo 78. rokov od konca druhej svetovej vojny, najväčšieho ozbrojeného konfliktu v dejinách. Výročie si pri hrobe neznámeho vojaka, na bratislavskom Slavíne, pripomenuli najvyšší ústavní činitelia aj niektorí ministri.

Položením vencov za hrdinov, ktorí padli za našu slobodu, si zároveň pripomenuli aj tých, ktorí dnes bojujú proti agresívnemu režimu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Pietnemu aktu na bratislavskom Slavíne a koncu druhej svetovej vojny sa venovala aj redakcia správ RTVS:

Týmto ľuďom aj Červenej armáde treba vzdať hold a treba si to pripomínať preto lebo národ, ktorí si nectí, nepripomína svoju históriu , tak nemá ani budúcnosť,“ uviedol predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina).

„Dnes si pripomíname deň víťazstva nad fašizmom a je to dôležitý dátum v našich dejinách ale keď sa pozrieme na súčasnú situáciu vidíme, že ten fašizmus sa tu stále derie medzi nás do našej spoločnosti,“ vyjadril sa poverený predseda Vlády SR Eduard Heger.

„Dnes tým, že sme položili vence za hrdinov, ktorí padli, za našu vlasť a za našu demokraciu a slobodu sme zároveň spomínali aj an tých hrdinov, ktorí dnes tak ako naši predkovia bojovali proti nacizmu dnes bojujú proti agresívnemu režimu Vladimíra Putina, keď zabíja nevinných ľudí , tak ako Hitler ich zabíjal u nás,“ povedal minister obrany Jaroslav Naď.

Prezidentka pripomenula dôležitosť slobody a demokracie

Skutočný mier nie je možný bez slobody a demokracie, a preto sa o ne vždy musíme usilovať. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom a 78. výročia konca druhej svetovej vojny.

„Historická skúsenosť z druhej svetovej vojny, ale aj zo všetkých ďalších vojnových konfliktov potvrdzuje, že zdrojom konfliktov nebývajú národy či štáty, ale režimy pošliapavajúce ľudské slobody a práva, schopné vyvolať nenávisť. Či to boli režimy fašistické, komunistické alebo rôzne autoritárske režimy 21. storočia,“ skonštatovala Čaputová.

Fotogaléria z pietneho aktu pri príležitosti výročia skončenia druhej svetovej vojny na bratislavskom Slavíne 8. mája 2023:

Pripomenula, že počas druhej svetovej vojny prišlo o život viac ako 50 miliónov ľudí. Počtom obetí a krutosťou išlo o najväčšiu tragédiu v dejinách ľudstva.

„Naše územie a územie východnej Európy oslobodzovala najmä sovietska Červená armáda za pomoci domáceho odboja, 1. československého armádneho zboru a rumunskej armády,“ povedala hlava štátu s tým, že protihitlerovskú koalíciu tvorili aj ďalšie veľmoci.

Nadšenci a prednostovia úradov vyrazili na Cestu hrdinov SNP

Na najznámejšiu a najdlhšiu turistickú trasu, viac ako 700-kilometrovú Cestu hrdinov SNP, práve 8. mája vyrazili prednostovia okresných úradov a ďalší nadšenci. Pred štartom na Dukle si najprv uctili obete vojny pri pamätníku.

Na štarte boli prví štyria – prednostovia zo Svidníka, Sniny, Medzilaboriec a Stropkova. Postupne sa budú pridávať ďalší. Idú totiž štafetovú trasu. Denne by mali zdolať okolo 30 kilometrov. Skončia na Devíne 6. júna.

„Robíme to pre tú pamiatku tých hrdinov, ktorí sa naozaj nikto nepýtal im povedali, že musíte ísť tak idete, na ich pamiatku, ktorí tu zahynuli. Boli to mladí ľudia, česť ich pamiatke,“ povedal prednosta Okresného úradu Svidník Michal Iľkanin.

Fico: Sloboda a mier nie sú samozrejmosťou

Sloboda a mier nie sú samozrejmosťou a obete fašizmu nám to budú navždy pripomínať. Pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom a 78. výročia konca druhej svetovej vojny to na sociálnej sieti uviedol predseda Smeru-SD Robert Fico. Strana si pamiatku uctila na Slavíne v Bratislave, kde sú pochovaní vojaci Červenej armády.

Odkaz výročia je podľa Fica znovu aktuálny. „Vojenský cintorín vo Zvolene a mnoho ďalších po celom Slovensku, kde je pochovaných tisíce vojakov našich osloboditeľov z Červenej armády, nám budú navždy pripomínať, že s vojnou vždy prichádza len nešťastie a s mierom prosperita,“ povedal Fico.

Dzurinda: Boj s fašizmom a jeho klonmi nie je históriou, ale aj dnešnou úlohou

Deň víťazstva nad fašizmom si pripomenul aj predseda strany Modrí – Európske Slovensko Mikuláš Dzurinda.  

Poukázal, že boj s fašizmom a jeho klonmi nie je históriou, ale aj dnešnou úlohou. Agresia a vojna nie je len realitou, ale aj výraznejším prvkom v premýšľaní niektorých politikov a ich voličov.

„Slovensko nie je ani agresívne, ani populistické, ani egoistické a politici, ktorí ho ťahajú týmto smerom, nesmú byť úspešní,“ podotkol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko