Na hlavný obsah

Prezidentka vníma ataky na vládu odborníkov. S jej prvými týždňami v úrade je spokojná

Je rada, že vláda zostáva apolitická.

Prezidentka vníma ataky na vládu odborníkov. S jej prvými týždňami v úrade je spokojná
Na snímke je prezidentka SR Zuzana Čaputová v relácii O 5 minút 12. Foto: RTVS

Prezidentka je s prvými dvomi týždňami novej vlády spokojná. Uviedla to v nedeľu (28. 5.) v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Naďalej rokuje s premiérom Ľudovítom Ódorom a niektorými ministrami.

„Jednak mám dobrý pocit z odbornosti, ktorá bola tým hlavným kritériom. Mám dobrý pocit z toho, akým spôsobom predstavitelia vlády identifikujú svoje priority. Naozaj si myslím, že kopírujú, v dobrom slova zmysle, to, čo Slovensko trápi v súvislosti s výzvami a krízami, ktorým krajina čelí,“ opísala hlava štátu.

Čaputová vníma politické ataky na novú vládu, no je rada, že sa jej darí odolávať im. Ďalším kritériom pre vládu odborníkov bola totiž aj ich apolitickosť, preto vníma ako pozitívne, že sa jej predstavitelia do politického boja nenechávajú strhnúť.

Stiahnutie návrhu zákona, ktorý mal riešiť životné situácie nezosobášených a LGBT+ párov označila za dobrý krok. Vláda odborníkov totiž aj podľa premiéra Ódora, vzhľadom na krátku dĺžku ich pôsobenia, nebude meniť legislatívny stav, čo sa týka citlivých kultúrnych a etických otázok. Návrh stiahli na podnet ministerstva spravodlivosti.

„Stiahnutie návrhu znamená ponechanie aktuálneho právneho stavu. Ale je treba povedať to dôležité. Na ten návrh zákona, ktorý bol v parlamente, bola celkom masívna kritika práve zo skupín osôb, ktorým mala slúžiť. Považovali ju skôr za ‚figový list‘ – za náhradu, ktorá neposkytuje ten rozsah možností, ktoré majú ostatné krajiny,“ skonštatovala Čaputová.

V tom, či by podobný návrh mal šancu prejsť aj po septembrových voľbách, riziko nevidí. Po rozhovoroch s LGBT+ ľuďmi sa dozvedela, že ako riziko vnímajú skôr prijatie takejto normy. Obávajú sa, že by sa tým problémy komunity zamietli pod koberec.

„Držia štát pokope,“ tvrdí Čaputová o samosprávach

Hlas-SD aj strana Demokrati vyzývajú na pomoc samosprávam, aj v kontexte nedávnych prívalových povodní. Expremiér Eduard Heger tvrdí, že ‚na stole‘ nechal 200 miliónov eur na dokončenie kompenzácií samosprávam a bojí sa, že by peniaze prepadli takzvaným atómovkám.

Prezidentka samosprávy vníma ako veľmi dôležitý pilier fungovania demokracie. Podľa Čaputovej ukázali aj počas kríz v uplynulých rokoch, že sú bližšie občanom – rozumejú ich potrebám lepšie. „Držia štát pokope. Aj keď nefunguje v mnohých oblastiach, samosprávy sú práve tie, ktoré zabrali,“ podotkla hlava štátu.

Premiér Ódor vníma otázku financovania a práv samospráv, pričom s nimi komunikuje. Prezidentka povedala, že rovnako ako s predošlou vládou, aj pri vláde odborníkov apeluje na to, aby sa do financií samospráv nezasahovalo bez ich vedomia a aby na na ne neprenášali ďalšie kompetencie.

Zmeny na európskej úrovni

Možnú zmenu systému hlasovania v Európskom parlamente (EP) vníma aj prezidentka Čaputová. Vysvetlila však, proces schvaľovania je zdĺhavý, preto by sa, aj keby sa o nej hlasovalo, netýkala vlády Ľudovíta Ódora.

Dodala tiež, že na schválenie akejkoľvek zmeny v systéme hlasovania EP je potrebný jednohlasný súhlas, čo nevníma ako reláne. Proti zmene sa postavilo totiž viacero krajín Európskej únie, nielen Slovensko.

„Tá pozícia sa hľadá, najmä v tých rokovaniach. To, čo vnímam ako polemiku alebo ako legitímnu debatu, sú niektoré oblasti zahraničnej politiky, ale je to naozaj vec správneho nastavenia. Mali by sme byť určite aktívnou súčasťou takýchto diskusií a debát,“ povedala prezidentka k otázke, aké stanovisko by malo k tejto otázke zaujať Slovensko.

Vládu odborníkov s ministrami konzultovala

„To celkom nesedí,“ povedala Čaputová k vyjadreniam politických strán o tom, že s nimi zloženie vlády odborníkov nekonzultovala. „Konzultácie boli a boli konzultácie také, v ktorých som vnímala jednotlivé námety, výhrady, otázniky k navrhnutým odborníkom,“ pokračovala.

Nevie si predstaviť, že by v chaose, ktorý dominoval vo vláde posledných niekoľko mesiacov, našli konsenzus v odborníkoch, ktoré by vyslali politické strany. Domnieva sa, že by sa k záveru, ak vôbec, dopracovali v septembri alebo v auguste.

Na snímke je prezidentka SR Zuzana Čaputová v relácii O 5 minút 12.
Hosťom Mareka Makaru v relácii O 5 minút 12 bola 28. mája prezidentka SR Zuzana Čaputová.

„Pripravili sme nejakú ponuku – ponuku odborníkov, nepolitických osôb, ktoré sa neuchádzajú v parlamentných voľbách o kreslo, čiže nie sú konkurentmi politických strán. Prediskutovala som to s politickými stranami, ktoré nad tou vládou ‚nezlomili palicu‘ hneď na začiatku s tým, že je to Sorosova, americká, neviem aké nezmysly-vláda,“ vysvetlila prezidentka.

Argument o tom, že ide o prezidentkinu vládu, teda podľa Čaputovej nesedí. Dodala, že zostavenie vlády prezidentom, čo sa týka jej zloženia, je väčšinovým modelom v ostatných krajinách. Tvorba úradníckej vlády politickými stranami, ako to bolo v susednom Česku, je model zriedkavejší.

Pri voľbe odborníkov do vlády došlo k nejakým zmenám. Prezidentka však upresnila, že to nikdy nebolo na podnet jednej strany. Spolu s Ódorom sa pokúšali vystavať vládu tak, aby mala čo najvyššiu mieru akceptácie v odbornej verejnosti aj v politických stranách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko