Na hlavný obsah

Prezidentka zverejní mená nových ministrov po stretnutí s predsedami strán. Hegera niektoré prekvapili

Úradnícku vládu vymenuje v týždni od 15. mája.

Prezidentka zverejní mená nových ministrov po stretnutí s predsedami strán. Hegera niektoré prekvapili
Prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: SITA/Diana Černáková

Prezidentka Zuzana Čaputová, sa v stredu (10. 5.) stretla s lídrami parlamentných strán, aby spolu prediskutovali mená budúcej úradníckej vlády Ľudovíta Ódora.

Najprv rokovala s predsedom parlamentu Borisom Kollárom, následne povereným premiérom Eduardom Hegerom, s opozičným lídrom Petrom Pellegrinim, Richardom Sulíkom a následne s Igorom Matovičom.

Podľa informácií RTVS predseda Smeru-SD Robert Fico ani šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová pozvanie do paláca nedostali. Kancelária prezidenta SR priblížila, že dôvody Ficovho nepozvania sú viditeľné vo všetkých jeho verejných vystúpeniach i v prezidentkinom statuse. Téme sa venovala redaktorka RTVS Katarína Wildová.

V posledných dňoch sa v médiách objavili viaceré mená možných nových ministrov úradníckej vlády. Niektorí z nich nám potvrdili, že ponuku byť novým ministrom dostali. Iní nechceli na naše otázky reagovať.

V zostave úradníckej vlády zatiaľ oficiálne potvrdili len meno premiéra. Bude ním viceguvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Ľudovít Ódor. Ministrom financií by sa mal po novom stať hlavný ekonóm NBS Michal Horváth.

Rozruch okolo Júliusa Barcziho

Súčasná šéfka plánu obnovy Lívia Vašáková by mala viesť ministerstvo investícií. Michal Palkovič, súčasný štátny tajomník ministerstva zdravotníctva, by mal zostať šéfovať tomuto rezortu. Rovnako aj Peter Švec, súčasný štátny tajomník ministerstva hospodárstva, by sa mal stať šéfom tohto rezortu.

Bývalá riaditeľka Štátneho pedagogického ústavu Miroslava Hapalová by po novom mala byť ministerkou školstva. Na otázky RTVS, či túto ponuku môže potvrdiť, však nechcela odpovedať.

Rozruch v utorok (9. 5.) vyvolal historik Július Barczi, ktorý pre RTVS potvrdil, že dostal ponuku byť novým ministrom kultúry. Avšak v rovnaký deň podvečer informoval, že Prezidentský palác si túto ponuku rozmyslel.

Dôvodom bola historikova minulosť. Zniesla sa vlna kritiky, že bol spájaný s požiarom hradu Krásna Hôrka alebo s vývozom historickej sochy Berniniho do zahraničia.

Ministerstvo zahraničných vecí by mal viesť dlhoročný diplomat Miroslav Wlachovský. Bývalý politik Ivan Šimko by mal šéfovať ministerstvu vnútra. Momentálne pôsobí ako člen KDH, za čo si Prezidentský palác vypočul aj kritiku z radov opozície. Šimko potvrdil, že ak by sa stal ministrom, tak sa členstva v strane vzdá.

Mená prezidentka nepotvrdila

Jana Dubovcová bývalá verejná ochrankyňa práv, bývalá sudkyňa a aj poslankyňa NR SR by sa mala stať novou šéfkou rezortu spravodlivosti.

Štátna tajomníčka ministerstva práce Soňa Gaborčáková by mala zostať šéfovať tomuto rezortu.

Novým ministrom obrany by mal byť Martin Sklenár. V súčasnosti pôsobí ako riaditeľ Sekcie obrannej politiky na ministerstve obrany. Predtým sa v súvislosti s týmto postom skloňovalo aj meno Mariána Majera – štátneho tajomníka tohto rezortu.

Martin Kováč štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva by mal byť jeho novým ministrom. V utorok (9. 5.) sa ako o horúcom kandidátovi na túto funkciu hovorilo o šéfovi Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozefovi Bírešovi.

Kto by mohol obsadiť posty ministra životného prostredia a ministra dopravy zatiaľ nie je známe. Prezidentka vymenuje úradnícku vládu v týždni od 15. mája.

Prezidentská kancelária v utorok upozornila, že zoznamy mien kandidátov na ministrov, ktoré sa objavovali v médiách obsahujú aj mená, o ktorých sa vo vláde neuvažuje.

Kollár považuje prezidentkin návrh za dobrý

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina), ktorý pozná všetky nominácie úradníckej vlády, si myslí, že je dobre vyskladaná. „Je to vláda odborníkov a myslím si, že táto vláda v pohode dovedie Slovensko k predčasným voľbám,“ uviedol.

To, či novej vláde odborníkov Sme rodina vysloví dôveru považuje za predčasné hodnotiť. „Musíme počkať na programové vyhlásenie vlády, ešte nás môžu zaskočiť niečím, s čím nebudeme súhlasiť. Určite nebudeme proti nim len preto, aké sú to personálne nominácie, tie nám principiálne neprekážajú,“ vyhlásil.

Predseda vlády Eduard Heger vyhlásil, že konkrétne mená bude prezidentka prezentovať po tom, ako sa stretne so všetkými predsedami, ktorých pozvala. Medzi kandidátmi boli podľa premiéra aj mená, ktoré „človek možno úplne nečakal“. Dúfa, že politické názory nebudú robiť konflikty ani medzi budúcimi ministrami.

Podpora úradníckej vlády bude záležať od programového vyhlásenia vlády, dodal. „Pre nás je dôležitá práve kontinuita, vecí, ktoré naša vláda rozpracovala, ktoré sú prospešné pre Slovensko,“ uviedol Heger.

Sulík: Sú to solídne nominácie

Predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini si myslí, že úradnícka vláda by Slovensko mala priviesť k predčasným parlamentným voľbám v pokoji. „Z tých mien, ktoré mi prezentovala pani prezidentka ma žiadne nevyrušilo,“ uviedol.

Strana Hlas-SD bola za vyslovenie nedôvery vlády Eduarda Hegera už v minulosti a volala po úradníckej vláde. Podľa Pellegriniho však nikdy nepovedali, že jej vyslovia dôveru.

„Nie je to o tom, že meníme názor. Úradnícka vláda je vždy lepšia ako Hegerova, hoc má stále tie isté právomoci,“ povedal Pellegrini.

Predseda SaS Richard Sulík je spokojný najmä s nomináciou Ľudovíta Ódora na premiéra. Zároveň sa nechcel vyjadrovať k menám nových ministrov, hlave štátu svoj názor na nich povedal. „Vo veľkej väčšine sú to solídne nominácie,“ podotkol.

„Pokiaľ prezidentka zohľadní rozhovor, ktorý som s ňou mal, tak platí to, čo sme sa vyjadrili dávnejšie, že takáto vláda dostane podporu poslancov SaS,“ povedal Sulík.

S prezidentkou o nových ministroch rokoval aj predseda hnutia OĽANO Igor Matovič. „Väčšina mien už v médiách beží, postupne to uniká. Niektoré mená boli nové, jeden post zatiaľ nie je obsadený,“ priblížil. Dodal, že niektorých ľudí by on do vlády nenominoval.

Či OĽANO vysloví úradníckej vláde dôveru, uvidí aj podľa programového vyhlásenia vlády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko