Na hlavný obsah

Pri ruskom ostreľovaní juhoukrajinského mesta Cherson a jeho okolia zomrelo 23 ľudí

Útoky hneď v stredu odsúdil aj ukrajinský prezident.

Pri ruskom ostreľovaní juhoukrajinského mesta Cherson a jeho okolia zomrelo 23 ľudí
Na ilustračnej snímke Cherson po ostreľovaní. Foto: Twitter/ZelenskyyUa

Pri stredajšom (3. 5.) ruskom ostreľovaní juhoukrajinského mesta Cherson a jeho okolia zomrelo 23 ľudí. Predchádzajúce údaje hovorili o 21 obetiach. Informoval o tom podľa agentúry Reuters šéf chersonskej regionálnej vojenskej správy Oleksandr Prokudin. Útoky zasiahli supermarket, železničnú stanicu aj rezidenčné budovy.

„Nepriateľ mieri na miesta, kde žijeme. Cielia na naše životy, na životy našich detí,“ uviedol dnes Prokudin s tým, že v oblasti bol vyhlásený trojdňový smútok. Ako Prokudin dodal, 46 ľudí utrpelo pri ostreľovaní zranenia. medzi nimi aj dve deti.

Útoky hneď v stredu odsúdil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Stanica a križovatka, dom, železiarstvo, supermarket s potravinami, čerpacie stanice – viete, čo tieto miesta spája? Krvavá stopa, ktorú Rusko zanecháva svojimi granátmi, ktoré zabíjajú civilistov v Chersone a Chersonskej oblasti,“ uviedol prezident v príspevku na telegrame, ktorý sprevádzal snímky mŕtvych ľudí a zničených budov.

Medzi obeťami sú aj traja energetici, ktorí opravovali predchádzajúcim ruským ostreľovaním poškodenú elektrickú sieť. Obeťami v nákupnom centre sa stali zamestnanci jeho návštevníkov. Kaluže krvi a veľké množstvo sutín, opísal situáciu pri supermarekte tesne po útokoch reportér agentúry Reuters.

Rusko útoky na Cherson nekomentovalo. Mesto vlani na niekoľko mesiacov ovládli ruské sily, kým sa z neho v novembri stiahli a zaujali pozície na druhom brehu rieky Dnepr. Odvtedy na mesto pravidelne podnikajú delostrelecké a vzdušné útoky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet