Na hlavný obsah

Príbeh hokejových veľmocí: Na začiatku bola Kanada, kým neprišli Sovieti

Rusi sa už dva roky MS v hokeji nemôžu zúčastniť.

Hokejisti Kanady a ZSSR na majstrovstvách sveta 1974.
Hokejisti Kanady a ZSSR na majstrovstvách sveta 1974.Foto: hhof.com

Kanada, Sovietsky zväz, Spojené štáty. Štáty, ktoré nepochybne patria k priekopníkom ľadového hokeja.

Ak sa však chceme pozrieť na úplné začiatky, musíme zájsť do kanadského Montrealu. Práve tam sa v roku 1875 konal prvý hokejový zápas vôbec a o dva roky neskôr vznikol prvý hokejový klub. Zrejme aj to sa podpísalo pod neskoršie úspechy Kanady.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

Tá totiž celé desaťročia v tomto športe dominovala a vyhrávala hokejové šampionáty na svetovej úrovni. Všetky historické dokumenty a encyklopédie dnes píšu o Kanade, ako o najúspešnejšom reprezentačnom mužstve majstrovstiev sveta v dejinách.

Medzinárodná hokejová federácia IIHF uvádza, že tím javorového listu zvíťazil v počiatkoch šampionátu až dvanásťkrát. Ich medailová bilancia sa prerušila iba v roku 1933, kedy sa prvýkrát stali majstrami sveta Spojené štáty americké. Zhodou okolnosti šlo o šampionát, ktorý hostilo Česko-Slovensko. Následné roky opäť priali Kanade, ktorej prvenstvo ušlo už len v roku 1936.

Nový súper

Jednoznačné úspechy zbierali Kanaďania len do obdobia, kedy do hry vstúpil Sovietsky zväz. Už prvý rok (1954), kedy sa sovietski hokejisti zapojili do majstrovstiev sveta, sa im podarilo stať rovnocenným hráčom pre Kanadu a veľkým súperom do budúcna.

Štatistiky hovoria, že od roku 1963 až do rozpadu zväzu získal zlatú medailu východný súper 20-krát. O tomto období sa v hokeji hovorí ako o kanadsko-sovietskej rivalite.

Po rozpade Sovietskeho zväzu nastali veľké zmeny aj v hokeji, keďže deväť bývalých štátov sa stalo súčasťou IIHF a začali súťažiť samostatne. Týkalo sa to aj Ruska – nástupcu Sovietskeho zväzu.

Aj po zmenách ostali na čele rebríčka a dodnes spolu s Kanadou patria k obávaným súperom. Vlaňajších a tohtoročných majstrovstiev sveta sa však ruskí hokejisti v dôsledku vojny na Ukrajine nemohli zúčastniť.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport