Na hlavný obsah

Prigožin: Ukrajinská protiofenzíva sa už v podstate začala

Kyjev tvrdí, že prípravy na oslobodenie okupovaných oblastí sú v záverečnej fáze.

Prigožin: Ukrajinská protiofenzíva sa už v podstate začala
Na snímke zakladateľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. Foto: SITA/AP

Všeobecne očakávaná ukrajinská protiofenzíva už prakticky začala. Uviedol to v stredu (3. 5.) šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. Aktívna fáza ukrajinského útoku podľa neho príde do niekoľkých dní.

„Domnievam sa, že ofenzíva ukrajinskej armády sa už v podstate začala. Vidíme najvyššiu aktivitu nepriateľského letectva, vidíme najvyššiu aktivitu na perimetri a vo vnútri nášho frontu,“ uviedla na telegrame Prigožinova tlačová služba. „Bohužiaľ, situácia nevyzerá, povedzme, najlepšie,“ dodal Prigožin.

„Aktívna fáza“ ukrajinskej protiofenzívy môže nastať „už o niekoľko dní“, uviedol ďalej Prigožin. Pred možným protiútokom ukrajinských síl varoval v posledných týždňoch opakovane. Verejne sa tiež opakovane sťažoval na nedostatok munície, ktoré ruské ministerstvo obrany vyčleňuje jeho bojovníkom.

Kyjev tvrdí, že prípravy na protiofenzívu, ktorej cieľom je oslobodiť Rusko okupované územia na juhu a východe Ukrajiny, sú v záverečnej fáze.

Príslušníci Wagnerovej skupiny niesli hlavnú ťarchu ruskej zimnej ofenzívy pri východoukrajinskom meste Bachmut, kde sa už niekoľko mesiacov odohrávajú prudké boje s veľkými stratami na oboch stranách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet