Na hlavný obsah

Profesionálni šéfkuchári vymenili reštauráciu za školskú jedáleň. Varili a servírovali namiesto kuchárok

Takýmto zážitkom chcú školské obedy pre deti zatraktívniť.

Profesionálni šéfkuchári vymenili reštauráciu za školskú jedáleň. Varili a servírovali namiesto kuchárok
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Profesionálni šéfkuchári vymenili reštauráciu za školskú jedáleň. Varili a servírovali namiesto kuchárok na základnej škole v Galante. Takýmto zážitkom chcú školské obedy pre deti zatraktívniť a zdôrazniť, že nie sú zadarmo.

“Dnes na obed bude rajčinová polievka, hovädzí stroganov s dusenou ryžou, šalát s rajčinou a bazalkou,“ povedal šéfkuchár reštaurácie Esterházy v Galante Marek Gerek.

Jedlo, ktoré by za bežného dňa navarili kuchárky na základnej škole dostalo pod taktovkou skúsených šéfkuchárov nový šmrnc. Iná mierka korenia, byliniek a doladenia chutí.

“Vyskúšame tú kuchyňu, čo my robíme, že silnejšie chute, viac korenín,“ spresnil šéfkuchár reštaurácie Esterházy v Galante Pavol Énekes.

Jedlu v školskej jedálni od profesionálnych šéfkuchárov sa venovala redaktorka RTVS Lucia Hamran Kollárová:

Za chutným jedlom je však oveľa vyšší cieľ – školské obedy zatraktívniť a ukázať že majú rovnakú hodnotu a je za nimi rovnako veľa práce ako za tými z reštaurácie. Tam nedotknuté taniere bežne nevynášajú.

“Je to v podvedomí zafixované – v reštaurácii sa varí dobre a v jedálni sa nevarí dobre a my im chceme ukázať, že nie je tomu tak,“ ozrejmila učiteľka ZŠ SNP Galanta a autorka projektu Janka Krúteková.

“Človek sa s tým narobí a všetko ide von, včera koláče povyhadzovali,“ povedala kuchárka v školskej jedálni.

“Berú to tak, že je to zadarmo, nevážia si to,“ dodala vedúca školskej jedálne ZŠ SNP v Galante Simona Dáczová.

V jedálni je to vraj ťažšie

Deväť kuchárov navarilo za päť hodín vyše 100 litrov polievky aj stroganovu. Profesionáli mali čo robiť- priznali, že v jedálni je to ťažšie ako v reštaurácii.

“Povedali nám, že bude asi 400 detí. V reštaurácii bežne maximálne 100 menu odrobíme,“ porovnal šéfkuchár reštaurácie Esterházy v Galante.

O tom koľko námahy stojí jeden školský obed aj koľko trvá upratovanie kuchyne po ňom, rozprávali žiakom celý deň. Prázdnych tanierov bolo o čosi viac ako inokedy.

“Mojim takým cieľom je aby tie deti si začali vážiť základné hodnoty, ktoré tu máme,“ dodala Krúteková.

Jedlom navareným profesionálmi sa cesta za atraktívnejším obedom v škole nekončí. V jedálni popresúvali stoly a chcú ju zútulniť tak aby sa podobala školskej reštaurácii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko