Na hlavný obsah

Prokurdská strana v druhom kole tureckých prezidentských volieb podporí Kiličdarogla

Niektorých voličov si po prvom kole pohneval.

Prokurdská strana v druhom kole tureckých prezidentských volieb podporí Kiličdarogla
Na snímke kandidát Kemal Kiličdaroglu. Foto: TASR/AP

Prokurdská opozičná Ľudovodemokratická strana (HDP) v nadchádzajúcom druhom kole prezidentských volieb v Turecku podporí opozičného kandidáta Kemala Kiličdarogla. A to aj napriek jeho nadväzovaniu kontaktov s krajne pravicovými skupinami voličov. Informovala o tom agentúra AFP.

AFP ktorá pripomenula, že Kiličdaroglu znepokojil svojich ľavicovo orientovaných kurdských stúpencov. Po prehre s prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom v prvom kole volieb 14. mája sa začal uchádzať o priazeň nacionalistických voličov.

Turecké médiá informovali, že niektorí členovia HDP chceli na protest proti Kiličdaroglovej novej taktike vyzvať na bojkot druhého kola hlasovania. Spolulíderka HDP Pervin Buldanová však novinárom povedala, že neúčasť na voľbách by Erdoganovi len pomohla k zabezpečeniu ďalšieho päťročného funkčného obdobia.

„Erdogan pre nás nie je alternatívou,“ zdôraznila Buldanová s tým, že „28. mája dokončíme prácu, ktorú sme 14. mája nechali nedokončenú a určite pôjdeme k voľbám“.

Kiličdaroglu je na čele opozície, ktorá v prezidentských voľbách dosiahla najlepší výsledok v Erdoganovej vyše 20 rokov trvajúcej ére vládnutia. Tieto voľby sa všeobecne považujú za najvýznamnejšie v postosmanskej histórii Turecka.

Do nedeľného (28. 5.) druhého kola volieb však ide 74-ročný Kiličdaroglu s takmer päťbodovou stratou na úradujúceho prezidenta Erdogana.

Kiličdaroglu sa pred rozhodujúcim druhým kolom volieb uchádzal aj o podporu Sinana Ogana – ultranacionalistu, ktorý v prezidentských voľbách skončil na treťom mieste. Ogan však v pondelok (22. 5.) vyzval svojich priaznivcov, aby podporili Erdogana.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet