Na hlavný obsah

O tureckom prezidentovi sa zrejme rozhodne až v druhom kole volieb

Opozícia tvrdí, že je na čele jej kandidát Kemal Kiličdaroglu.

O tureckom prezidentovi sa zrejme rozhodne až v druhom kole volieb
Na snímke členovia volebnej komisie sčítavajú hlasy po skončení parlamentných a prezidentských volieb v Turecku 14. mája 2023 v Ankare. Foto: TASR/AP

O budúcom tureckom prezidentovi sa zrejme rozhodne až v druhom kole volieb. Súčasný prezident Recep Tayyip Erdogan podľa štátnej agentúry Anadolu v prvom kole volieb síce stále s náskokom vedie, po sčítaní zhruba 90 percent okrskov, ale jeho zisk klesol pod 50 percent.

Výsledok pod 50 percentami Erdoganovi prisudzuje aj agentúra ANKA, ktorú citujú opozičné médiá. Druhým je podľa oboch agentúr kandidát opozície Kemal Kiličdaroglu. Ak sa potvrdí, že žiadny z kandidátov nezískal v prvom kole viac ako 50 percent hlasov, uskutoční sa druhé kolo volieb v nedeľu 28. mája.

Podľa priebežných výsledkov, o ktorých informuje Anadolu, má po sčítaní zhruba 90 percent okrskov Erdogan zhruba 49,8 percenta hlasov. Jeho zisk počas sčítania postupne klesá. Rastie naopak percentuálny zisk opozičného kandidáta Kiličdaroglua, ktorý má podľa týchto údajov teraz 44,4 percenta hlasov. Tretí kandidát, bývalý krajne pravicový poslanec Sinan Ogan, má teraz 5,3 percenta hlasov.

Agentúra ANKA, ktorú citujú opozičné médiá, ukazuje, že je spočítaných zhruba 90 percent okrskov. Erdogan podľa nej má zatiaľ 49 percent hlasov a Kiličdaroglu 45,2 percenta. Postupne rozdiely medzi údajmi oboch agentúr klesajú.

Opoziční lídri tvrdia, že Kiličdaroglu vo voľbách vedie. Istanbulský starosta Ekrem Imamoglu večer vyjadril presvedčenie, že sa ešte dnes podarí zvoliť kandidáta opozície za nového prezidenta. Jeho Ľudová republikánska strana (CHP) uviedla, že Kiliçdaroglu získal 51,5 percenta hlasov. Pôvod údajov, ktoré zverejňuje opozícia, však nie je jasný. Prieskumy zverejnené krátko pred voľbami ukazovali, že opozičný kandidát Kiliçdaroglu má šancu vyhrať už prvé kolo prezidentskej voľby.

V prvom vyhlásení po skončení hlasovania Erdogan postup opozície kritizoval. „Snaha unáhlene vyhlásiť výsledky znamená uzurpovať si vôľu ľudu,“ uviedol Erdogan. „Dnes v noci nebudeme spať,“ uviedol vo vyhlásení Kiličdaroglu. Obaja politici vyzvali svojich priaznivcov, aby strážili sčítanie hlasov.

Stále sa čaká na vyhlásenie najvyššieho volebného orgánu YSK. Podľa agentúry AP úrad uviedol, že poskytuje údaje o sčítaní stranám, oficiálne sa vyjadrí, keď bude sčítanie dokončené. Podľa stanice BBC by sa tak mohlo stať v priebehu niekoľkých hodín.

V parlamentných voľbách má zatiaľ prevahu – podľa agentúry ANKA aj Anadolu – Erdoganov blok s dominantnou Stranou spravodlivosti a rozvoja (AKP), a to so ziskom okolo 50 percent hlasov. Druhá je aliancia okolo Kiličdaroglu a do parlamentu by sa dostala aj aliancia ľavicových a prokurdských strán. V parlamentných voľbách je teraz spočítaných zhruba 85 percent hlasov.

So situáciou sa rátalo

Podľa agentúry Reuters sa očakávalo, že s prvými spočítanými okrsky bude mať Erdogan prevahu, pretože najmenšie a najrýchlejšie spočítané okrsky sa nachádza na tureckom vidieku, kde má terajší prezident veľkú podporu. Účasť na voľbách podľa prvých údajov dosiahla 88 percent.

Po skončení hlasovania o 16.00 h SELČ najvyšší volebný orgán uviedol, že sa hlasovanie zaobišlo bez incidentov. Na menšie potýčky upozornili niektorí predstavitelia opozície. Vláda i opozícia vyzvali svojich priaznivcov, aby dohliadali na sčítanie hlasov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet