Na hlavný obsah

Prvé rodičovské dôchodky dostanú starobní dôchodcovia už v máji

Štát vyplatí seniorom navyše k dôchodkom celkom 260 miliónov eur.

Prvé rodičovské dôchodky dostanú starobní dôchodcovia už v máji
Ilustračná snímka seniorky. Foto: Unsplash

Starobní dôchodcovia už v máji dostanú prvé rodičovské dôchodky. Štát vyplatí vyše 850-tisíc seniorom navyše k dôchodkom celkom 260 miliónov eur.

Informoval o tom na brífingu dočasne poverený minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina), za účasti generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne Michala Ilka.

„Chcel by som informovať, že už v mesiaci máj vyplatíme približne 852-tisíc starobných dôchodcov. Nárok nevznikol 240-tisíc starobným dôchodcom a nároky 60-tisíc starobných dôchodcov treba ešte posúdiť individuálne,“ priblížil Krajniak. Celkom bolo podľa neho posudzovaných 1,15 milióna nárokov.

„Už v priebehu mája 2023 vyplatíme 260 miliónov eur. Z toho 637-tisíc poberateľom na účet a 214-tisíc poberateľom poštou,“ spresnil dočasne poverený minister práce.

„V máji sa bude vyplácať cez 850-tisíc rodičovských dôchodkov. Z toho 201-tisíc poberateľov rodičovského dôchodku túto dávku už dostalo, v termínoch 2. a 4. mája, ako aj 6. mája, ktorý sme z logických dôvodov presunuli na dnes,“ doplnil generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne.

Vyplácať ho budú mesačne

Krajniak pripomenul, že rodičovský dôchodok je konštruovaný tak, že prvá časť sumy, teda maximálne 3 % odvodov, ide 1,5 % matke a 1,5 % otcovi pokiaľ poberajú starobný dôchodok.

„Druhý dôvod, prečo sme rodičovský dôchodok zaviedli, je, že zmierňujeme diskrimináciu tých matiek, ktoré vychovali viac pracujúcich detí. Paradoxne tým, že sa venovali výchove a v tom čase platili oveľa menšie odvody do nášho dôchodkového systému, majú preto nižšie dôchodky. Túto diskrimináciu rodičovským dôchodkom zmierňujeme,“ vysvetlil.

„V roku 2023 vyplácame rodičovský dôchodok na základe odvodov do sociálneho systému v SR za rok 2021. A podľa týchto odvodov maximálna suma rodičovského dôchodku poberaného od jedného dieťaťa tvorí 261,60 eura. Tento rok vyplácame rodičovský dôchodok jednorazovo,“ podčiarkol Krajniak.

Od budúceho roku sa bude rodičovský dôchodok vyplácať už mesačne ako dávka k bežnému starobnému dôchodku.

Krajniak dodal, že vyplácanie rodičovského dôchodku pre dieťa rodiča nijakým spôsobom nezvyšuje dane ani mu neznižuje budúcu výšku jeho predpokladaného starobného dôchodku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko