Na hlavný obsah

Prvý z nových európskych astronautov poletí do vesmíru v roku 2026

Ostatní poletia do roku 2030.

Prvý z nových európskych astronautov poletí do vesmíru v roku 2026
Na ilustračnej snímke Európska vesmírna agentúra (ESA) v Európskom centre pre vesmírnu bezpečnosť a vzdelávanie (ESEC) v Redu. Foto: Profimedia

Prvý z piatich nových európskych kariérnych astronautov poletí do vesmíru v roku 2026, ostatní potom do roku 2030. V stredu (3. 5.) to na tlačovej konferencii v Európskom stredisku astronautov (EAC) Európskej vesmírnej agentúry (ESA) vyhlásil šéf výcviku Frank De Winne.

ESA predstavila nových kandidátov na kariérnych a tiež záložných astronautov vlani v novembri, medzi náhradníkov sa vtedy dostal aj český stíhací pilot Aleš Svoboda.

„Náš plán je poslať jedného z kandidátov (na astronauta) ročníka 2022 na Medzinárodnú vesmírnu stanicu v roku 2026. Takisto chceme, aby všetci ostatní mali možnosť letieť do vesmíru a na Medzinárodnú vesmírnu stanicu do roku 2030, „povedal De Winne. „Máte pred sebou skvelú budúcnosť,“ dodal.

Pätica kandidátov na astronautov, ktorú tvoria Francúzka Sophie Adenotová, Španiel Pablo Álvarez Fernández, Britka Rosemary Cooganová, Belgičan Raphaël Liégeois a Švajčiar Marco Sieber, má za sebou prvý mesiac výcviku. ESA pri tejto príležitosti usporiadala tlačovú konferenciu, kde hovorili o tom, ako príprava na kozmické lety vyzerá.

Sieber novinárom povedal, že je celý základný výcvik zaujímavý, tak sa s kolegami teší predovšetkým na praktické časti. „Všetci sa tešíme na nácvik výstupu do vesmíru v bazéne alebo na tréning prežitia,“ povedal Sieber.

Výber z 22 500 záujemcov

Nových astronautov hľadala ESA medzi 22 500 záujemcami. Z nich nakoniec vybrala piatich kandidátov na kariérnych astronautov, 11 členov záložného tímu a vôbec prvýkrát tiež jedného hendikepovaného, ktorý by sa v budúcnosti mal stať prvou telesne postihnutou osobou, ktorá poletí do vesmíru.

Členovia rezervného tímu pokračujú vo svojich existujúcich zamestnaniach, ale sú k dispozícii ako náhradníci po prípadnom odchode niekoho zo základného tímu.

Popri výcviku nových astronautov a ich prvých letoch sa dnešná tlačová konferencia zamerala aj ďalšie pilotované projekty ESA. David Parker, ktorý má v ESA na starosti robotický aj pilotovaný vesmírny prieskum, hovoril o lunárnej misii.

ESA je súčasťou medzinárodného programu Artemis vedeného americkou vesmírnou agentúrou NASA, ktorým sa ľudstvo vracia na Mesiac. Pre kozmickú loď Orion, ktorá na Mesiac astronautov dopraví, vyrába Európa servisný modul. Ten bude Orionu zabezpečovať vzduch, elektrinu a pohon.

„Ako prví pošleme ľudskú posádku na stanicu Lunar Gateway, ktorá sa pripravuje. Bude to najvzdialenejšia ľudská posádka, „povedal Parker o chystanej stanici. Tá bude umiestnená na obežnej dráhe okolo Mesiaca a fungovať má začať od roku 2025. „Na Gateway poletia v rámci misií Artemis traja astronauti ESA, to už je dohodnuté,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet