Na hlavný obsah

Pseudoodborníkov presvedčili o opaku, reaguje Lašák na brankárov. Mladým pomáha, aby nerobili jeho chyby

Odchovanca zvolenského hokeja teší, že Škorvánek s Hlavajom vyslali odkaz do domácich radov.

Pseudoodborníkov presvedčili o opaku, reaguje Lašák na brankárov. Mladým pomáha, aby nerobili jeho chyby
Ján Lašák po zraze Slovákov v Košiciach. Foto: TASR/Roman Hanc

Slovenskí hokejisti sú doma. V utorok (23.5.) popoludní spravili všetko, čo bolo v ich silách, ak nechceli chýbať medzi najlepšou osmičkou turnaja. Nórov porazili, no pozitívnu definitívu čakali od Švajčiarov. Tá neprišla.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

„Asi nájdeme zhodu v tom, že sme nedávali góly. Toto teda rozhodlo, prečo sme skončili. Šance boli, ale chýbal nám pokoj v zakončení i extra zručnosť,“ reagoval na základnú otázku o slovenskom konci v Pobaltí bývalý gólman Ján Lašák.

Vlastník troch zo štyroch slovenských medailí sa ako tréner brankárov reprezentácie zúčastnil svetových šampionátov v Kodani, Košiciach aj Helsinkách.

„Zo Škorvánka aj Hlavaja som veľmi nadšený. Na oboch doliehala nedôvera kadejakých pseudoodborníkov. Som nesmierne rád, že ich presvedčili o opaku. Vyslali odkaz, že si vieme doma vychovať ochrancov svätyne. Tento rok sme potvrdili silu brankárskeho postu na MS osemnástok, dvadsiatok aj teraz pri mužoch. Moja vďaka patrí klubom, že s nimi pracovali. Verím, že je to dostatočný signál pre ďalšie kluby, že máme na Slovensku potenciál na tejto pozícii,“ neskrýva radosť z kvalitne odvedenej práce nováčikov v bránkovisku.

Ján Lašák v rozhovore pre TV Markíza. Foto: TASR

Naši brankári získavali prvé reprezentačné ostrohy v priebehu sezónnych akcií na Nemeckom pohári a domácom Vianočnom Kaufland Cupe v Bratislave.

„Výborne zvládli úvodné stretnutia na šampionáte. Nie je možné predikovať nejakých päť – šesť mesiacov dopredu, či daný brankár má na to, aby sa dostal na majstrovstvá sveta. Je to veľmi dlhý časový úsek, do ktorého môže vstúpiť pokles formy, choroba, zranenia a ďalšie veci. Bolo tam veľa premenných a nedalo sa jednoznačne určiť, že pôjdu reprezentovať. Nejakým spôsobom sa však dostali do portfólia gólmanov, ktorí mohli ísť na vrcholné podujatie,“ podotkol.

Nerobiť nič navyše

Čo je podstatné pre muža v maske, ktorý nemá skúseností z majstrovstiev sveta a vie, že sa blíži jeho debut?

„Nerozhoduje skúsenosť či neskúsenosť. Je to len mýtus. Brankárova skúsenosť je len na to, aby sa vedel pozviechať zo situácie, kedy sa mu nedarí. Keď má formu, skúsenosti nepotrebuje. Jednoducho to prichádza samo. V podstate tam nie sú žiadne špecifiká. Stále musí robiť to svoje, čo mu verí a nemal by pridávať nič naviac,“ priblížil Lašák.

Dominik Riečický taktiež prišiel do reprezentácie s výbornými štatistikami, pomocou ktorých vytiahol Košice na majstrovský piedestál. V konečnom účtovaní ale odchádzal z Lotyšska bez odchytanej minúty, ako to bolo v prípade Rastislava Rovnianka v roku 1999.

„Tu je dôležité, aby bol brankár aj typologicky zdatný človek. Musí sa prejaviť ako tímový hráč, hoci sa nachádza v náročnej situácii. Domino spĺňa tieto atribúty. Keby bolo potrebné poslať ho do brány, zvládol by to, pretože je mentálne odolný. Okrem toho je to skvelý chalan, ktorý je ľudský. Je prospešné, že sme dokázali odchytať celý turnaj s dvomi brankármi, ktorí potvrdili oprávnenosť nominácie,“ nešetril chválou dvojnásobný český šampión s Pardubicami a Libercom.

Prezident SZĽH Miroslav Šatan pred šiestimi rokmi oslovil Jána Lašáka s ponukou pripojiť sa k realizačnému tímu Slovenska, ktorú bez váhania akceptoval. Tentoraz nebol súčasťou slovenskej výpravy. Na jeho mieste figuroval Peter Kosa z Dukly Trenčín.

„Do určitého momentu sme komunikovali. Vždy keď potreboval radu, zavolali sme si. Ku koncu turnaja už sme hovorili menej. Ďalšie rozhodnutia boli na jeho pleciach. Predsa len je potrebné, aby som tam bol a videl rozpoloženie chalanov. Prípravy som sa zúčastňoval, preto som vedel, v akom sú stave a spravil som si nejaký obraz,“ priznal kontakt so svojím kolegom spod hradu Matúša Čáka.

Aktuálne postavenie vyhovuje

Cez Lašákove ruky postupne prechádzajú budúci gólmani z rôznych vekových skupín. Týmto smerom sa plánuje naďalej pozerať.

„Koncom mája spúšťame kemp, kde sa prihlásilo tridsaťšesť chlapcov. Následne každý mesiac máme nejakú akciu. Budeme pracovať s ročníkmi od 2007 do 2009. To je moja práca, ktorej sa venujem. Zatiaľ mi vyhovuje cestovanie po našich mestách. Snažím sa im pomáhať, aby nerobili tie chyby, ktorých som sa dopustil v kariére,“ sebakriticky zakončil Ján Lašák.

a

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport