Na hlavný obsah

Putin vyzval na víťazstvo vo vojne na Ukrajine, uviedol to počas prejavu k oslavám 9. mája

Na sprievode ku Dňu víťazstva vládla sviatočná atmosféra.

Putin vyzval na víťazstvo vo vojne na Ukrajine, uviedol to počas prejavu k oslavám 9. mája
Na snímke je ruský prezident Vladimir Putin počas slávnostného prejavu k oslavám Dňa víťazstva. Foto: RTVS

Budúcnosť Ruska a ruského ľudu závisí od vojakov, ktorí bojujú za Rusko na Ukrajine, vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin. Dodal, že sa za nich celá krajina modlí. V prejave, ktorý predniesol na tradičnej vojenskej prehliadke v Moskve na výročie víťazstva nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne, vyzval na víťazstvo v terajšej vojne na Ukrajine.

Vinu za rozpútanie najhoršieho pozemného konfliktu v Európe od konca druhej svetovej vojny Putin opäť vkladal na Západ.

„Sme hrdí na účastníkov špeciálnej vojenskej operácie. Na všetkých, ktorí bojujú v prvej línii, ktorí pod paľbou zásobujú front, zachraňujú ranených. Nie je teraz nič dôležitejšie ako váš boj. Od vás teraz závisí bezpečnosť krajiny, od vás závisí budúcnosť našej štátnosti a ľudu. So cťou si plníte svoju povinnosť, bojujete za Rusko,“ zdôraznil ruský prezident.

Oslavám víťazstva nad fašizmom v Rusku sa venovala aj redakcia Správ RTVS, priamo z Moskvy informoval spolupracovník RTVS Jiří Just:

Za „špeciálnu vojenskú operáciu“ Moskva označuje vojnu proti Ukrajine, ktorá v utorok (9. 5.) pokračuje 440. dňom.

„Proti našej vlasti bola znovu rozpútaná ozajstná vojna, ale postavili sme sa na odpor medzinárodnému terorizmu. Ubránime aj obyvateľov Donbasu, zabezpečíme našu bezpečnosť,“ ubezpečil Putin.

Obvinil Západ, že sa snaží ovládať iné krajiny a zničiť systém medzinárodnej bezpečnosti a spravodlivosti. V tom podľa Putina tkvie príčina katastrofy, ktorú prežíva ukrajinský ľud.

Prišli aj lídri postsovietskych krajín

Putin ocenil tiež prítomnosť lídrov ďalších postsovietskych krajín – prevažne stredoázijských – na prehliadke, ktorá je druhým rokom v tieni ruskej invázie na Ukrajinu.

Putin prišiel z Kremľa na tribúnu na Červenom námestí v sprievode prezidentov Kazachstanu, Kirgizska, Tadžikistanu, Turkménska a Uzbekistanu Kasyma-Žomarta Tokajeva, Sadyra Žaparova, Imomaliho Rachmona, Serdara Berdymuhamedova, Šavkata Mirzijojeva a tiež arménskeho premiéra Nikola Pašinjana a bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu podľa agentúry TASS uviedol, že prehliadky sa zúčastňuje viac ako 10.000 vojakov a viac ako 120 kusov vojenskej techniky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet