Na hlavný obsah

Rada Európy zakladá register, ktorý bude mapovať škody spôsobené ruskou agresiou

Neskôr má vzniknúť aj systém odškodnenia obetí.

Rada Európy zakladá register, ktorý bude mapovať škody spôsobené ruskou agresiou
Televízna kamera stojí pred logom samitu Rady Európy v Reykjavíku na Islande. Foto: TASR/AP

Lídri Rady Európy na svojom štvrtom samite hľadali spôsob, ako spočítať škody, ktoré spôsobila ruská agresia na Ukrajine. Rozhodli sa založiť register, ktorý ich bude mapovať a slávnostne podpísali deklaráciu o jeho založení.

Neskôr by mal vzniknúť aj systém odškodnenia obetí. Island zároveň odovzdal predsedníctvo v Rade Európy Lotyšsku.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Anna Síposová:

Štyridsaťšesť štátov sa v najsevernejšom hlavnom meste Európy – v Reykjavíku – dohodlo, že nový úrad bude sídliť v Haagu. Tiež takpovediac hlavnom meste, a to justície, keďže je v ňom, či už arbitrážny, rozhodcovský alebo trestný tribunál.

Teraz k nim pribudne ďalšia inštitúcia, ktorá bude mať v popise práce vymáhanie spravodlivosti na Ukrajine. Zločiny spáchané vo vojnových konfliktoch by nemali zostať nepotrestané, odkazuje Rada Európy. Prezidentka Zuzana Čaputová pripomína, že to, čo sa na Ukrajine deje, ovplyvňuje ekonomiku krajiny, hospodárstvo, ale aj ekológiu.

Kanceláriu však bude mať aj v Kyjeve. Ukrajinskí občania, ale aj právnické osoby, napríklad obce, budú môcť nahlasovať škody, ktoré jednoznačne spôsobila ruská agresia. Očakáva sa, že takýchto hlásení budú tisíce.

Riešiť chcú aj duševné zdravie

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vysvetlil, že úrad presne tieto škody zdokumentuje. Okrem majetkových však chce, aby sa riešili aj tie duševné. Navrhol preto, aby Rozvojová banka Rady Európy uvoľnila peniaze na zriadenie centier duševného zdravia na Ukrajine, keďže po takmer 15 mesiacoch vojny je veľmi veľa ľudí traumatizovaných.

Britský premiér Rishi Sunak na samite apeloval, že sa musíme poučiť aj z tejto vojny. A to tak, že budeme pripravení čeliť hrozbám pre našu spoločnosť skôr, ako sa stanú príliš veľkými na to, aby sme ich vyriešili.

Na okraj samitu sa britský premiér a jeho holandský kolega Mark Rutte dohodli na vytvorení medzinárodnej koalície, ktorej členovia poskytnú Kyjevu bojové letecké kapacity – od výcviku až po dodávku stíhačiek F-16.

Okrem Ukrajiny a posilnenia demokracie však prišla na samite Rady Európy na Islande reč aj na udržateľnosť a zo slovenskej strany i na skutky v tejto súvislosti. Kým na Island leteli na palube slovenského špeciálu aj slovinská prezidentka Nataša Pircová Musarová a český prezident Petr Pavel, naspäť povezie päť hláv štátov. Pribudnú k nim totiž prezidenti Rakúska a Moldavska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál