Na hlavný obsah

Reforma súdnictva štartuje o niekoľko dní. Súdom sa kráti čas na to, aby sa pripravili

Nie všetci ju vnímajú pozitívne.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka.Foto: RTVS

Súdy majú posledný týždeň na to, aby sa pripravili na zmenu. Od júna začína platiť reforma súdnej mapy. Niektoré súdy potrebujú posilniť personálne, iné dolaďujú už len detaily. Hoci zmena sľubuje rýchlejšie, kvalitnejšie aj zrozumiteľnejšie súdne rozhodnutia, nie všetci ju vnímajú pozitívne.

V Trenčianskom kraji o niekoľko dní zaniknú tak, ako ich poznáme, okresné súdy v štyroch mestách. Konkrétne v Bánovciach nad Bebravou, Partizánskom, Považskej Bystrici a Novom Meste nad Váhom.

V kraji tak zostávajú fungovať len okresný súd v Trenčíne, v Prievidzi a krajský súd v Trenčíne. Ľudia sa obávajú ich dostupnosti. „Orgány verejnej moci nebudú zastúpené v daných okresoch. Toto vnímame negatívne. Neviem, či je s tým možné ešte niečo urobiť, môžeme rokovať s novou vládou, ktorá vzíde po parlamentných voľbách,“ povedal primátor mesta Partizánske Jozef Božik.

„Posilňuje sa tým zase centralizácia, ľudia budú mať ďaleko do Trenčína, nahromadia sa tam veci a predĺži sa čas na vybavenie záležitostí,“ povedal obyvateľ Nového Mesta nad Váhom Milan.

Pripravenosti súdov sa venovali redaktori RTVS Dominika Kusá a Anton Gbur:

Súdy zaniknú iba ako právne subjekty

Krajský súd v Trenčíne si uvedomuje, že ľudia nemajú o zmenách dostatočnú predstavu. Zostavil preto materiál s otázkami a odpoveďami. Súdy zaniknú iba ako právne subjekty, naďalej tam budú pracoviská. „Na každom pracovisku zostane zachovaná podateľňa a informačné centrum,“ priblížil hovorca krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus.

Aj účasť na pojednávaniach bude možné v určitých prípadoch riešiť bez cestovania. „Správny súd umožní účastníkovi konania účasť na pojednávaní prostredníctvom videokonferencie alebo iných prostriedkov komunikačnej technológie,“ dodal Tarabus.

Od 1. júna čakajú zmeny aj Košičanov. Tri okresné súdy sa zlúčia do jedného mestského. Spolu s krajským súdom ostanú na tej istej adrese. Vymenia staré značenia za nové, reorganizáciou prejdú pojednávacie miestnosti, pribudnú informačné kancelárie a podateľne. Verejnosť bude inštruovať aj justičná stráž.

„Posledné momenty sú také, že ešte by nám padli nejaké dva týždne vhod, ale musíme to urobiť,“ priblížila predsedníčka krajského súdu v Košiciach Frederika Zozuľáková.

„Bola zachovaná kontinuita súdnych pojednávaní. V súčasnosti sa zaoberáme najmä hľadiskom ekonomickým, finančným, prechodu spisov, prepojeniu databáz a takých technických záležitostí,“ vysvetlil budúci predseda mestského súdu v Košiciach Radoslav Lacko.

Novinkou bude správny súd

Novinkou je správny súd. Dostane budovu v centre Košíc. Spory občanov so štátom by malo riešiť 23 sudcov. Zatiaľ je obsadených 16 miest. „Postupne cez výberové konania, prípadne preložením z krajských súdov, doplníme tento stav. Garantujeme, že chod správneho súdu od 1. júna zabezpečíme v plnom rozsahu,“ prisľúbil budúci predseda správneho súdu v Košiciach Pavol Tkáč.

Správny súd bude aj v Banskej Bystrici a v Bratislave. V hlavnom meste nie je plne obsadený, avšak pracovať začne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko