Na hlavný obsah

Rekonštrukcia strednej odbornej školy v Rimavskej Sobote môže pomôcť zvýšiť úroveň celého regiónu

Podporuje ju Svetová banka.

Rekonštrukcia strednej odbornej školy v Rimavskej Sobote môže pomôcť zvýšiť úroveň celého regiónu
V Rimavskej Sobote pokračuje rozsiahla rekonštrukcia jednej zo stredných škôl. Foto: RTVS

V Rimavskej Sobote pokračuje rozsiahla rekonštrukcia jednej zo stredných škôl za päť miliónov eur. Podporuje ju Svetová banka. Popri ohlásenom príchode zahraničného investora by mohla zvýšiť úroveň tohto hospodársky zaostalého regiónu.

Odbornú školu si vybrala Svetová banka ako jednu z ôsmich projektov v rámci Banskobystrického regiónu. Na financovaní sa podieľa aj samosprávny kraj.

„Náš projekt má názov Stredná odborná škola technická a agropotravinárska – Atraktívne prostredie pre odborné vzdelávanie a prípravu na jednom mieste pod jednou strechou. Už z toho názvu vyplýva, že chceme všetko sústrediť do jedného areálu,“ uviedla riaditeľka Strednej odbornej školy v Rimavskej Sobote Dagmar Vašová.

Slúžiť bude príprave napríklad budúcich automechanikov. „Je to pozitívne najmä pre nás žiakov, že budeme mať nové dielne a budeme mať viac možností na prácu s novou technikou,“ povedal študent odboru autoopravár Róbert Országh. Študenti očakávajú nové náradie, dielne na výučbu hydrauliky aj nové vozidlá do školskej autoškoly.

Rekonštrukcii školy v Rimavskej Sobote sa venoval redaktor RTVS Radovan Kondrlík:

Na rad príde postupne aj rekonštrukcia energobloku, kuchyne a cukrárskych dielní. „Očakávam, že tieto technológie budú na vyššej úrovni. Boli sme v maďarskom Egri, kde sme pracovali s úplne novými a inými strojmi ako tu,“ povedala študentka odboru cukrár Laura Kováčiková.

Celý projekt by mali dokončiť do novembra tohto roku. Ak sa to strednej školy podarí, nepriamo by sa mohla zvýšiť aj zamestnanosť v tomto regióne. „Verím, že to pozdvihne úroveň tejto školy aj povedomie ľudí. Naše deti dostanú do praxe alebo do zamestnania lepšie návyky,“ vysvetlila riaditeľka Vašová.

Okres posilní aj nemecký investor

Rimavská Sobota dlhodobo vedie medzi okresmi s najvyššou mierou nezamestnanosti, ktorá dosahuje takmer 20 percent a patrí medzi najmenej rozvinuté regióny. Okrem Svetovej banky tam aktuálne ohlásil záujem podnikať nemecký investor – elektrotechnická skupina Winkelmann. Celkovo by sa malo vytvoriť asi 1 000 pracovných miest.

„Informovali nás, že ešte odchádzajú na rokovania do Maďarska a do Srbska. Som veľmi rád, že si povedali áno, ideme do Rimavskej Soboty,“ povedal primátor mesta Rimavská Sobota Jozef Šimko.

Výrobu nádrží pre čerpadlá a tepelné ohrievače by mali spustiť v priemyselnom parku neďaleko mesta v roku 2025. Na investícii za 110 miliónov Eur sa podieľa štát 41 miliónmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny