Na hlavný obsah

Respirátory na Slovensku od pondelka končia. Povinné nebudú už ani v lekárňach či nemocniciach

ÚVZ však ich nosenie naďalej odporúča.

Respirátory na Slovensku od pondelka končia. Povinné nebudú už ani v lekárňach či nemocniciach
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Od pondelka (15. 5.) prestane byť nosenie respirátorov povinné. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) ruší vyhlášku, ktorá reguluje nosenie respirátorov v nemocniciach, v čakárňach a ambulanciách lekárov, v domovoch sociálnych služieb a v lekárňach.

Od budúceho týždňa už v uvedených priestoroch nebude povinné prekrytie horných dýchacích ciest. „K tomuto kroku pristupujeme vzhľadom na postupné zlepšovanie epidemiologickej situácie vo výskyte akútnych respiračných ochorení na území Slovenskej republiky,“ informoval úrad.

Išlo o poslednú vyhlášku ÚVZ SR súvisiacu s COVID-19, ktorá bola ešte v platnosti. Hoci už nosenie respirátorov nebude povinné, ÚVZ jeho používanie v spomínaných priestoroch stále odporúča.

„Nachádzajú sa v nich zraniteľné skupiny osôb – ľudia s akútnymi či chronickými ochoreniami, imunokompromitované osoby, tehotné ženy či osoby vo vyššom veku,“ upozornila hovorkyňa úradu Daša Račková.

Dôkladné umývanie rúk

Ďalším dôležitým krokom k ochrane svojho zdravia a okolia je dôkladné umývanie rúk,
ktoré chráni pred mnohými infekčnými ochoreniami, dodáva ÚVZ.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok (5. 5.) odvolala stav ohrozenia verejného zdravia medzinárodného významu. V prvom rade to značí ústup z pohotovostného krízového režimu, odborníci však budú situáciu v súvislosti s COVID-19 naďalej sledovať
a vyhodnocovať.

Podľa Račkovej nemožno vylúčiť, že vírus spôsobí ďalšie zvýšené krivky chorobnosti. V súčasnosti už sú však k dispozícii nástroje, ktorými vieme zmierniť dosahy ďalšieho možného nárastu počtu ochorení na COVID-19 – vakcíny, dostupná diagnostika či liečebné postupy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko