Na hlavný obsah

Revúčania sa obávajú postupného zániku nemocnice. Strach vyvolalo zrušenie pôrodnice

Mesto spustilo petíciu za zachovanie nemocnice.

Revúčania sa obávajú postupného zániku nemocnice. Strach vyvolalo zrušenie pôrodnice
Revúčania sa obávajú postupného zániku nemocnice. Foto: RTVS

V Revúcej sa stretli zástupcovia rezortu zdravotníctva a samosprávy s vedením tamojšej nemocnice. Región bojuje o zachovanie pôrodnice. Ľudia aj samospráva sa obávajú, že skončia aj ďalšie oddelenia a revúcka nemocnica zanikne úplne.

Štátneho tajomníka ministerstva zdravotníctva očakávalo pred nemocnicou niekoľko desiatok obyvateľov. Väčšinou to boli mamičky, ktoré rodili v miestnej nemocnici, ale aj seniori.

Mesto spustilo pred mesiacom aj petíciu za zachovanie nemocnice. Petičné hárky odovzdali štátnemu tajomníkovi rezortu zdravotníctva Michalovi Palkovičovi.

„Nech sa páči, je tam skoro desaťtisíc podpisov, ja myslím že je to dostatočná váha,“ povedal primátor mesta Revúca Július Buchta.

Ministerstvo zdravotníctva chce zrušiť pôrodnicu pre nízky počet pôrodov. Nemocnica však žiada výnimku o jej zachovanie, pretože sa obáva zrušenia celej nemocnice.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Martina Beshirová:

„Pôjde to ako domček z karát. Nebude to hneď, ale po určitom čase tá nemocnica pôjde dole vodou, nebudeme vedieť vychovať žiadneho špecialistu, nedostanete tu žiadneho lekára. Nemocnica nebude atraktívna,“ myslí si riaditeľka NsP Revúca Janette Hrbálová.

Zainteresovaní sa dohodli, že budú ďalej hľadať možnosti, ako vyriešiť súčasnú situáciu.

„Toto je záujmom nás – mesta, ale aj ministerstva zdravotníctva, aby nemocnica v Revúcej zostala zachovaná tak, ako ju poznáme dnes,“ uviedol predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ondrej Lunter.

„Najväčšia obava je o zánik nemocnice, čo sme my ale deklarovali tým, že boli schválené všetky doplnkové služby v rozsahu, aké boli požadované. V rámci siete nemocníc, samozrejme, s touto nemocnicou rátame ako s neoddeliteľnou súčasťou,“ vyhlásil štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Michal Palkovič.

Aký bude ďalší osud revúckej nemocnice by malo byť jasnejšie na konci tohto mesiaca. Vtedy by sa mali stretnúť zástupcovia ministerstva zdravotníctva a Banskobystrického samosprávneho kraja.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny