Na hlavný obsah

Riziko demencie sa dá zistiť rýchlymi a lacnými testami, tvrdia austrálski vedci

Takéto sú hlavné rizikové faktory.

Riziko demencie sa dá zistiť rýchlymi a lacnými testami, tvrdia austrálski vedci
Ilustračná snímka. Foto: Pixabay

Jednoduché testy hodnotiace silu úchopu a pohyblivosť seniorov môžu predpovedať riziko zhoršenia ich zdravotného stavu vrátane nástupu demencie. Informoval o tom denník Independent.

Vedci z Edith Cowan University v Západnej Austrálii vo výskume publikovanom v časopise Journal of Cachexia Sarcopenia and Muscle hodnotili viac ako tisíc žien s priemerným vekom 75 rokov. Merali im silu úchopu a test TUG (Timed Up and Go – Vstaň a choď).

Pri teste TUG sa meria čas potrebný na to, aby človek vstal zo stoličky, prešiel tri metre, otočil sa a sadol si späť na stoličku. Po piatich rokoch meranie zopakovali a sledovali stratu výkonu.

V ďalšom období 15 rokov sa u takmer 17 percent žien zapojených do štúdie prejavila demencia, ktorá si vyžiadala hospitalizáciu alebo dokonca spôsobila smrť.

Ako hlavný rizikový faktor sa prejavila nižšia sila úchopu a pomalší TUG bez ohľadu na iné faktory. Medzi tieto vplyvy radia genetiku, fajčenie, pitie alkoholu či fyzickú aktivitu.

U žien s najslabšou silou úchopu sa dvakrát zvyšovala pravdepodobnosť demencie v porovnaní so ženami so silným úchopom. V prípade testu TUG bola pravdepodobnosť demencie u najpomalších vyše dvojnásobná.

Sila úchopu sa pritom dá ľahko merať dynamometrom. „Sila úchopu ani TUG sa v klinickej praxi bežne nerobia. A to napriek tomu, že obe (metódy) sú lacné a jednoduché nástroje skríningu,“ uviedol spoluautor štúdie doktor Marc Sim. V primeranom predstihu by preto mohli pomáhať zdravotníckym pracovníkom pri identifikovaní rizika demencie.

„Vysokorizikoví jedinci by potom mohli mať prospech z programov primárnej prevencie, ako je zdravá strava a fyzicky aktívny životný štýl,“ povedal Sim.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet