Na hlavný obsah

Robert Fico si myslí, že predčasné voľby sa ešte stále dajú presunúť na júl

Boris Kollár pád Hegerovej vlády očakával.

Robert Fico si myslí, že predčasné voľby sa ešte stále dajú presunúť na júl
Zľava líder opozičnej strany Smer-SD Robert Fico a predseda parlamentu Boris Kollár. Foto: RTVS

Pád vlády Eduarda Hegera som očakával, povedal predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) v nedeľnej diskusnej relácii O 5 minút 12. Reagoval tak na nedeľné (7. 5.) rozhodnutie premiéra Eduarda Hegera požiadať prezidentku Zuzanu Čaputovú o odobratie poverenia na vedenie vlády. Prezidentka podľa neho nemá na výber, musí ustanoviť úradnícku vládu.

Po diskusii ho čaká stretnutie s prezidentkou, kde si vypočuje jej návrhy riešenia. „Boli sme dohodnutí na utorok, ale Hegerovo rozhodnutie to posunulo. Uvidíme, ako bude chcieť prezidentkina úradnícka vláda doviezť Slovensko k predčasným voľbám,“ dodal Kollár.

„Úradnícku vládu prezidentky nepodporíme,“ uviedol predseda opozičnej strany Smer-SD Robert Fico. Podľa neho totiž takáto vláda nebude schopná riešiť päť výziev, ktorým Slovensko momentálne čelí. Medzi ne patrí napríklad chudoba, zdražovanie potravín či stav verejných financií.

Slovensko podľa jeho slov nie je prezidentská republika, ale máme tu „krištáľovo čistú parlamentnú demokraciu“. Reagoval tým na slová Borisa Kollára, že vymenovanie úradníckej vlády bude plne v rukách Zuzany Čaputovej.

Skorší termín predčasných volieb

Riešenie vidí Robert Fico v skoršom termíne predčasných volieb. Strana Smer-SD bude na túto tému iniciovať mimoriadnu schôdzu, ktorú predseda parlamentu musí zvolať najneskôr do piatka 12. mája. „Riešenie politickej krízy musí priniesť parlament,“ dodal.

Predčasné voľby by sa podľa jeho slov dali stihnúť ešte do 8. júla. „Ak by sme sa s prezidentkou na tomto termíne vedeli dohodnúť, úradnícku vládu by sme v takom prípade podporili. Nie je ale možné, aby mala pod palcom celú exekutívu päť mesiacov,“ vysvetlil.

Podľa Borisa Kollára to však nie je najlepšie riešenie. „Ľudia sa už pripravili na to, že voľby budú 30. septembra a vybavili si na ten deň voľno,“ priblížil. Rezort vnútra má podľa neho 110 dní na prípravu predčasných volieb – to znamená na vyškolenie volebných komisií, príprava a tlač volebných hárkov a ich zaslanie do zahraničia. „Ak by sa to všetko dalo stihnúť do 60 dní, potom sa o tom môžeme baviť,“ uviedol.

Snímka z nedeľnej politickej diskusnej relácie RTVS O 5 minút 12.
Snímka z nedeľnej politickej diskusnej relácie RTVS O 5 minút 12. Foto: RTVS

Problémové čerpanie eurofondov

Problém úradníckej vlády vidí Robert Fico aj napríklad v čerpaní peňazí z eurofondov. Slovensko musí do konca roka vyčerpať približne 5,4 miliardy eur, povedal.

„Ak nastúpi úradnícka vláda, neurobí s nimi nič. Ak budú predčasné voľby v septembri, novú vládu zložíme niekedy v októbri a kým sa bude môcť venovať čerpaniu eurofondom, bude koniec decembra,“ skonštatoval.

Preto mala byť úradnícka vláda vymenovaná už v decembri, keď vyhlásil parlament nedôveru vláde Eduarda Hegera, uviedol Boris Kollár. Priznal, že to bude pri čerpaní eurofondov na tento rok, náročné. „Peniaze musíme cez projekty aj implementovať, nestačí nám len podpísať zmluvy. Projekty treba aj dokončiť,“ uzavrel Kollár.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko