Na hlavný obsah

Rodinný balíček má veľké nedostatky. Na 200-eurový bonus na dieťa dosiahnu len majetnejší ľudia

Niektoré rodiny ho nemôžu čerpať v plnej výške.

Rodinný balíček má veľké nedostatky. Na 200-eurový bonus na dieťa dosiahnu len majetnejší ľudia
Na ilustračnej snímke mince. Foto: RTVS

Miliardový prorodinný balík, ktorý vlani schválil parlament a rozhádal pôvodnú koalíciu, má chyby. Niekoľko mesiacov pred voľbami tak hnutie OĽANO navrhuje opraviť najmä daňový bonus.

Rodiny s tromi a viac deťmi, ktoré majú nižšie príjmy, totiž nemôžu čerpať jeho plnú výšku. Na avizovaných 200 eur na dieťa preto dosiahnu len majetnejší. Strana SaS tvrdí, že na tieto nedostatky upozorňovala, no nikto ju nepočúval.

Rodinnému balíčku sa v relácii Rádiožurnál venoval redaktor RTVS Matej Baránek:

Razantné zvýšenie daňového bonusu zaviedla niekdajšia koalícia ešte vlani ako súčasť tzv. prorodinného balíka. Líder OĽANO Igor Matovič v tom čase sľuboval rodinám mesačne 200 eur na dieťa. Reforma, ako sa ukazuje, má však diery.

Na plnú výšku daňového bonusu dosahujú v súčasnosti len tie rodiny s tromi a viacerými deťmi, ktoré majú príjem vyšší ako 1 300 eur. Ak túto hranicu nespĺňajú, vypláca sa im menej. „Pri ľuďoch, ktorí majú tri alebo štyri deti – a viac, samozrejme, je tam určitá diskriminácia príjmu,“ uviedol Peter Kremský (OĽANO).

Oprava sa týka takmer 30-tisíc rodín

Podľa poslanca Kremského sa oprava dotýka 28-tisíc rodín. Keďže dane z príjmu, ktoré financujú daňový bonus, patria samosprávam, mestá, obce a župy si budú musieť ukrojiť ďalších 13 miliónov zo svojich rozpočtov. SaS, ktorá vlani odišla z pôvodnej koalície práve pre schválenie prorodinného balíka tvrdí, že na dieru upozorňovala.

„Rodinný bonus robil vlastne presný opak toho, čo by mala robiť dobrá sociálna politika. Tento systém pomáhal viac bohatým a menej chudobným,“ skonštatoval poslanec Marián Viskupič (SaS).

SaS napriek tomu, že víta opravy, zatiaľ negarantuje podporu tomuto návrhu. Poslanec OĽANO Milan Kuriak považuje pochvalné slová liberálov ako dodatočné politické ospravedlnenie za nepodporu prorodinného balíka. „Odčiniť akože pred ľuďmi to, že ste nepodporili tento dobrý návrh zákona,“ podotkol.

Jana Bittó Cigániková (SaS) ho vyvádza z omylu. Pripomína, že vyšší daňový bonus zaplatia ľudia cez miestne dane a poplatky, ktoré ešte porastú. „Vy používate svoju funkciu na to, aby ste ľuďom v samosprávach, lebo opäť to zas platia občania, zobrali peniaze, ktoré im podľa zákona prináležia, na veci, ktorým vy veríte,“ povedala.

Parlament bude hlasovať o oprave daňového bonusu na budúci týždeň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika