Na hlavný obsah

Rodiny, ktoré majú dospelých autistov doma, ich už môžu prihlásiť do nového zariadenia v Prešove

Pomôžu im špecialisti.

Rodiny, ktoré majú dospelých autistov doma, ich už môžu prihlásiť do nového zariadenia v Prešove
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Rodiny, ktoré majú dospelých autistov doma, ich už môžu prihlásiť do nového špecializovaného zariadenia v Prešove. Starostlivosť o príbuzného s autizmom znamená výrazné nasadenie celej rodiny. V zariadení im pomôžu špecialisti.

Miestnosti sú zariadené tak, aby to čo najviac pripomínali domov. Pani Timková z Prešova má doma dospelého autistu. Je to pre ňu 24-hodinová služba.

“Nie je to len autizmus, sú to ďalšie pridružené diagnózy, ktoré fungujú aj v noci epileptické záchvaty, takže potrebujeme pomoc a pomoc prišla,“ uviedla mama autistu z Prešova Gabriela Timková.

Novému špecializovanému centru pre autistov sa venovala redaktorka RTVS Diana Murdziková:

“Po skončení základnej školy, kde vlastne dokončia praktickou školou povinnú školskú dochádzku ostávajú doma, čo je pre nich úplne zlé. Chýba im komunita,“ dodala Timková.

Prešovský kraj uvoľnil 344-tisíc eur na rekonštrukciu tohto pracoviska, využil vlastné priestory i kapacity.

“To je ten zámer, aby sme odľahčili rodinu a ponúkli priestor časový od pondelka do piatku,“ vedúci Odboru sociálnych vecí a rodiny PSK Pavel Slaninka.

Vytvorili aj kreatívnu miestnosť s hrnčiarskym kruhom, majú aj kuchynku. Jeden špecialista sa bude venovať maximálne dvom autistom. Potrebujú individuálny prístup.

“Tu potrebujeme správne metódy komunikácie, vizualizácie a čo ešte k tomu potrebujme je veľa trpezlivosti,“ dodala riaditeľka CSS Slnečný dom v Prešove Anna Suchá.

“Funguje to tak ako klasický napríklad denný stacionár s tým ,že je to špeciálne zariadenie,“ povedal Slaninka. Kapacita je 20 miest.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny