Na hlavný obsah

Rokliny v Slovenskom raji uzavreli pre vysoký stav vody. Zakázali aj splavovanie Prielomu Hornádu

O tom, či ich otvoria cez víkend, rozhodnú v piatok.

Rokliny v Slovenskom raji uzavreli pre vysoký stav vody. Zakázali aj splavovanie Prielomu Hornádu
Ilustračná snímka zákazovej tabuľky. Foto: RTVS

Intenzívny dážď robí problémy aj v Národnom parku Slovenský raj. Pre vysoký stav vody v roklinách správcovia parku, spolu s horskou službou a obcami, zatvorili do odvolania takmer všetky rokliny. Zakázali aj splavovanie Prielomu Hornádu.

Zákazová tabuľa a reťaz. Takto aktuálne vyzerajú vstupy do väčšiny roklín v Slovenskom raji. “To je tvrdý zákaz, nie odporúčanie. Dôvodom je vysoká hladina vody v roklinách. Dno roklín totálne zaplavilo, rovnako tak aj rebríky,“ vysvetlil riaditeľ Správy Národného parku Slovenský raj Tomáš Dražil.

“Môže sa stať, že budú takí turisti, ktorí to rešpektovať nebudú. Budú sa chcieť pozrieť na plné vodopády, ale poprosil by som, aby boli trpezliví. Tie vodopády budú plné ešte týždeň či dva,“ dodal náčelník Horskej záchrannej služby Slovenský raj Ivan Krajčír.

Situácii v národnom parku sa venovala redaktorka RTVS Marie Balážová Melníková:

Uzávera aj pre ochranu prírody

Rokliny uzavreli nielen pre bezpečnosť návštevníkov, ale aj ochranu prírody. “Ľudia sa snažia ísť, aby sa nezamočili do tých svahov a ničia vegetáciu,“ priblížil Dražil. Náčelník horských záchranárov dodal, že existuje veľké riziko pošmyknutia, pádu či privodenia si nejakého zranenia.

Otvorené sú aktuálne iba Prielom Hornádu, Kláštorná a Zejmarská roklina na juhu národného parku. “Odporúčame byť opatrný, mať pevnú obuv a dať si pozor na šmyknutie. Najlepšie sú celé vibramové topánky, odporučil by som skôr vysokú obuv,“ doplnil Krajčír.

Dážď, nedážď, do autokempingu v turistickom stredisku na Podlesku aj vo štvrtok (18. 5.) prichádzali turisti. V Slovenskom raji aktuálne nie je možná ani vodná turistika. Splavovať Hornád turisti môžu ak je hladina rieky od 70 do 110 centimetrov. 

Hoci meteorológovia hlásia na blížiaci sa víkend slnečné počasie, správcovia národného parku turistiku v Slovenskom raji nateraz neodporúčajú. Zdôrazňujú, aby návštevníci sledovali vývoj počasia aj oznamy na ich webových stránkach. O tom, či rokliny cez víkend otvoria, zodpovední definitívne rozhodnú v piatok popoludní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny