Na hlavný obsah

Roky stúpali po židovských náhrobných kameňoch. Nové Mesto nad Váhom krivdu z minulosti napraví

Mnohí o pôvode dlažby netušili.

Roky stúpali po židovských náhrobných kameňoch. Nové Mesto nad Váhom krivdu z minulosti napraví
Kedysi použili na výrobu dlažby náhrobné kamene zo židovského cintorína. Foto: RTVS

V Novom Meste nad Váhom urobili kedysi z pomníkov dlažbu. Ľudia dlhé roky stúpali po židovských náhrobných kameňoch a ani o tom netušili. Mesto sa rozhodlo krivdu z minulosti napraviť.

O tom, že obyvatelia v stúpajúcom teréne na ceste k námestiu či ku kostolu kráčajú po častiach pomníkov, mnohí ani netušili. „Videl som tam nejaké písmená boli napísané na tých kockách. Podľa toho, ale nebol som si istý že to bolo z toho,“ uviedol jeden z obyvateľov mesta.

„Toto sú aj z posledných možností vybraných kociek, ľudia si to nevšimli, boli opačne otočené na chodníku,“ vysvetlil primátor mesta František Mašlonka.

Dlažbe v Novom Meste nad Váhom sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Dominika Kusá:

Samospráva mala indície, že sa na chodníku nachádzajú kocky z pietneho miesta. Keď sa ich pravosť potvrdila, rozhodli sa dlažbu vymeniť. Po páchateľoch z minulosti pátrať nebudú.

„Chceme sa takto aj ospravedlniť, za skutky, ktoré sa udiali v minulosti a nemáme už na ne dosah. V 70 rokoch minulého storočia, kedy došlo k nehumánnemu odstránenie židovského cintorína,“ pokračoval primátor.

Neúcta neprekvapila

Takáto neúcta nie je podľa vedúceho Múzea holokaustu v Seredi prekvapivá. Stretli sa s ňou aj iné krajiny. Neraz chodili kamenári na židovské cintoríny ako do obchodu.

„Napríklad v rámci Česko-Slovenska to bolo v Prahe, kde podobné dlažobné kocky odkryli na Václavskom námestí v Prahe. Teraz v Poľsku odkrývajú celé náhrobné kamene v mestách pod cestami keď sa robí rekonštrukcia,“ skonštatoval vedúci Múzea holokaustu v Seredi Martin Korčok.

Dôležité však je, ako sa k objaveným artefaktom zachová naša generácia. Dlažobné kocky dočasne uskladnili v centre mesta. Postupne ich preberú a plánujú z nich vytvoriť umelecké dielo. Aj zo židovského cintorína v Novom Meste nad Váhom sa podarilo pred likvidáciou časť náhrobných kameňov zachrániť. Nachádzajú sa v areáli tamojšieho múzea.

„Najstaršie náhrobné kamene, ktoré pochádzajú zo židovského cintorína, pochádzajú z roku 1700,“ dodala historička Kristína Danková.

V budúcnosti aj z nich plánujú vytvoriť expozíciu venovanú židovskej komunite.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny