Na hlavný obsah

Románsky kostolík v Haluziciach ozvláštnila nevšedná drevená inštalácia

Je dielom vizuálneho umelca a má priniesť nový pohľad na zrúcaninu.

Románsky kostolík v Haluziciach ozvláštnila nevšedná drevená inštalácia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V románskom kostolíku v Haluziciach pri Novom Meste nad Váhom pribudli vlny. Nevšedná drevená inštalácia je dielom vizuálneho umelca, má priniesť nový pohľad na zrúcaninu. Zvlnená podlaha sa teší záujmu verejnosti ešte pred oficiálnym otvorením diela.

Návštevníci okolia Haluzickej tiesňavy sa zhodujú, že vlny v kostole ešte nevideli. „Je to zo smrekového stavebného reziva, ktoré sme priviezli suché a potom sme ho ohýbali na konštrukciu. So štyrmi tesármi nám to trvalo deväť dní,“ hovorí vizuálny umelec Juraj Gábor.

Kostolík v Haluziciach navštívila redaktorka RTVS Dominika Kusá:

Umelecké dielo vzniklo v kostolíku so súhlasom pamiatkarov, obce aj neďalekej farnosti. Nová inštalácia s názvom Zrkadlenie má ľudí udržať dlhšie v interiéri kostola. A prečo práve vlny?

„Keďže sme v kostole je tu asociácia na Bibliu. Tam je viacero príbehov kde voda zohráva dôležitú rolu. Ponúkam divákovi, aby to rozkódoval, prečo je to v lodi kostola,“ povedal Gábor.

Zdvihnutím podlahy sa naskytli nepoznané výhľady z okien. „Naskytujú sa nám nové pohľady, nové súvislosti, vidíme hrad Beckov,“ priblížil umelec.

V 19. storočí zakázala cirkev pre zlý technický stav konanie omší v kostolíku. Vyhľadávajú ho však turisti aj snúbenci na sobáše. Ani tie by nemali byť ohrozené. Ako prvé zvlnenú podlahu vyskúšali deti z lesného klubu.

„Prvá reakcia bola, že deti sa rozbehli po tých vlnách. Veľmi ich zaujal pohyb raz hore, raz dole. Boli veľmi nadšené,“ uviedla sprievodkyňa v lesnom klube Halúzka Miroslava Hofbauerová.

„Podlahu a to dielo spravili tak, že znesie veľa a aj veľké množstvo ľudí,“ tvrdí Gábor.

Zrkadlenie slávnostne predstavia verejnosti v druhej polovici júna, inštalácia bude v kostolíku pri tiesňave do konca septembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko