Na hlavný obsah

Rómske deti nezákonne vzdelávali v špeciálnych triedach. Súd potvrdil ich diskrimináciu

Poškodení dostanú odškodné.

Rómske deti nezákonne vzdelávali v špeciálnych triedach. Súd potvrdil ich diskrimináciu
Na snímke žiačka pri počítači.

Krajský súd v Prešove potvrdil, že škola v Hermanovciach v okrese Prešov diskriminovala rómskych žiakov. Boli nezákonne vzdelávaní v špeciálnych triedach. Zodpovednosť, podľa súdu, nesie aj štát. Školu aj centrum, ktoré ich diagnostikovalo, zažalovali traja bývalí žiaci.

Žiaci v Hermanovciach boli zaradení do špeciálnych tried, no podľa poradne, ktorá ich v prípade zastupuje, u nich mentálne znevýhodnenie opätovná diagnostika nepotvrdila.„Potvrdil, že deti nemajú mentálny postih,“ informovala advokátka Poradne pre občianske a ľudské práva Vanda Durbáková.

Škole, kde rómske deti vzdelávali v špeciálnych triedach, sa v reportáži venoval redaktor RTVS Robert Latta:

Škole súd vyčíta aj umiestnenie špeciálnych tried mimo hlavnej budovy, teda oddelene od ostatných detí. Ministerstvo školstva má poslať žiakom list s ospravedlnením a spoločne s centrom aj školou im zaplatiť odškodné po päťtisíc eur.

„Žalovaní sa dopustili diskriminácie vo vzdelávaní žalobcov na základe rómskej etnickej príslušnosti,“ uviedla hovorkyňa Krajského súdu v Prešove Anna Kolářová. „To rozhodnutie je veľmi významné a veríme, že bude mať vlastne systémový dopad, pretože vlastne ten prípad nie je ojedinelý,“ skonštatovala Durbáková.

Mama jednej z bývalých žiačok hovorí, že jej dcéra na to doplatila. Na súd sa obrátila aj preto, aby ďalší žiaci už nemuseli čeliť rovnakému problému. „Snívala o tom, že bude študovať na zdravotnej škole. Nepodarilo sa jej to. To by sa nemalo diať,“ povedala mama bývalej žiačky školy Nasťa Čonková.

Ide o desaťročnú kauzu

Riaditeľ školy zdôrazňuje, že ide o zhruba desať rokov starú kauzu, keď ešte nebol vo funkcii. Dnes fungujú inak.

„Škola funguje v normálnom režime, ktorý ponúka zákon. Vyučuje všetkých žiakov bez rozdielu,“ podotkol riaditeľ Základnej školy v Hermanovciach Eduard Michálek.

Mama bývalej žiačky nám potvrdila, že jej mladšie deti už navštevujú klasické triedy. „Proste som bojovala za to, aby nedopadli tak, ako dcéra,“ pokračovala Čonková.

Rozhodnutie je právoplatné. Škola však ešte využije možnosť, ktorá jej ostáva. „Prostredníctvom nášho právneho zástupcu podáme dovolanie, dodal riaditeľ Michálek.

Aj rezort školstva podal proti rozhodnutiu dovolanie. Požiadal aj o to, aby zatiaľ bývalým žiakom nemusel posielať ospravedlnenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny