Na hlavný obsah

Ron DeSantis vstúpil do boja o nomináciu Republikánskej strany do amerických prezidentských volieb

Voľby sa uskutočnia v roku 2024.

Ron DeSantis vstúpil do boja o nomináciu Republikánskej strany do amerických prezidentských volieb
Na archívnej snímke z 13. mája 2023 guvernér amerického štátu Florida Ron DeSantis vystupuje v americkom meste Sioux Center. Foto: TASR/AP

Guvernér štátu Florida Ron DeSantis v stredu (24. 5.) vstúpil do boja o nomináciu Republikánskej strany do amerických prezidentských volieb.

Štyridsaťštyriročný politik podal príslušné dokumenty, oznámila podľa agentúry Reuters federálna volebná komisia. Voľby sa uskutočnia v roku 2024 a DeSantisovým hlavným súperom o republikánsku nomináciu bude bývalý prezident Donald Trump.

Ron DeSantis plánoval svoje rozhodnutie o kandidatúre oznámiť počas dnešnej debaty so šéfom Twitteru Elonom Muskom, volebná komisia ho ale s oznámením predbehla. Debata s Muskom by sa podľa agentúry AP mala odohrať o 18.00 h miestneho času (o polnoci SELČ).

DeSantis strávil niekoľko rokov v Kongrese a v roku 2018 bol zvolený guvernérom Floridy aj práve vďaka podpore vtedajšieho amerického prezidenta Donalda Trumpa. Na čele tretieho najľudnatejšieho štátu USA sa zviditeľnil odporom voči pandemickým reštrikciám a vlnou zákonov, ktorými presadzuje priority voličského jadra republikánov od obmedzovania práv sexuálnych menšín a prístupu k istým druhom zdravotnej starostlivosti po uvoľňovanie regulácie zbraní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet