Na hlavný obsah

Rozčarovaní a sklamaní. Príbuzní Jána a Martiny opustili súdnu sieň v momente, keď sa Kočner dozvedel verdikt

Fuj nášmu súdnictvu - boli jediné slová Zlatice Kušnírovej.

Rozčarovaní a sklamaní. Príbuzní Jána a Martiny opustili súdnu sieň v momente, keď sa Kočner dozvedel verdikt
Zľava Jozef Kuciak a Jana Kuciaková, rodičia zavraždeného Jána Kuciak počas pojednávania o vynesení rozsudku. Foto: TASR/Jaroslav Novák

V piatok (19. 5.) si rozsudok v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice prišli na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku vypočuť aj rodičia zavraždených. Po vyrieknutí verdiktu o nevine Mariana Kočnera z pojednávacej miestnosti odišli.

„Absolútne nechápem. Zsuzsová odsúdená, Kočner nevinný,“ skonštatoval otec Jána Kuciaka. Pozostalí sú z rozsudku sklamaní. „Fuj nášmu súdnictvu,“ povedala mama Martiny Kušnírovej.

Pozrite si reakcie po vyrieknutí rozsudku o nevine Mariana Kočnera:

„Asi som mal naozaj väčšie očakávania, ako som mal mať. Odsúdenie Zsuzsovej je to, čo malo prísť aj v prípade Kočnera. No myslím si, že nie sme na konci a verím v to, že sa to ukončí spravodlivým odsúdením všetkých objednávateľov vraždy Jána a Martiny,“ povedal šéfredaktor portálu Aktuality.sk, pre ktorý pracoval aj zavraždený novinár.

Pre investigatívneho novinára Mareka Vagoviča je rozsudok nepochopiteľný. „Aký motív mala Alena Zsuzsová na objednávku vraždy Jána Kuciaka, keď ho ani nepoznala,“ pýta sa. „Neviem či súd potrebuje notársky overené potvrdenie, že Marian Kočner si objednal túto vraždu alebo priamo video z vykonávky vraždy,“ dodal.

Premiér má zmiešané pocity

Predseda vlády Ľudovít Ódor rozhodnutie súdu plne rešpektuje, aj keď sa osobne nevie ubrániť zmiešanému pocitu. Stanovisko poskytol Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

„Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej ostáva aj po dnešku otvorenou traumou. Rozhodnutie súdu plne rešpektujem, aj keď sa osobne neviem ubrániť zmiešanému pocitu. Stále nie sme na konci a cesta k spravodlivosti pokračuje. Teraz to nemôžeme vzdať,“ uviedol.

Kočner nevinný, Zsuzsová 25 rokov

Mariana Kočnera ŠTS v Pezinku oslobodil spod obžaloby z objednávky vraždy Jána Kuciaka. Kočnera súd oslobodil aj spod obžaloby z prípravy vrážd prokurátorov. Súd rozhodnutie prijal v pomere 2:1.

Alena Zsuzsová je vinná z prípravy vraždy novinára Jána Kuciaka. Súd ju odsúdil na 25 rokov. Pozostalým zároveň musí nahradiť náklady za pohreb vo výške 1 490 eur aj nemajetkovú ujmu 160-tisíc eur. O jej vine senát rozhodol v pomere 3:0.

Vinnou ju uznal aj vo veci objednávky vraždy prokurátora Maroša Žilinku spolu s obžalovaným Dušanom Kracinom a z prípravy vraždy prokurátora Petra Šufliarskeho. Súd ju uznal za vinnú aj z nedovoleného ozbrojovania. Samopal, ktorý sa mal použiť na vraždu prokurátorov, totiž zaplatila ona. Dušana Kracinu súd odsúdil na osem rokov.

Téme sa v hlavnom spravodajstve venovali aj redaktori Klaudia Suchomel Guzová, Miroslava Ščobíková a Timotej Pisch:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko