Na hlavný obsah

Rozhlasové vysielanie v Československu začalo pred 100 rokmi. Pohľad na jeho počiatky ponúka unikátna výstava

Otvorili ju v Galérii Českého centra v Bratislave.

Rozhlasové vysielanie v Československu začalo pred 100 rokmi. Pohľad na jeho počiatky ponúka unikátna výstava
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na dvoch desiatkach panelov nazriete prostredníctvom unikátnych fotografií z archívu do života Československého rozhlasu, jeho minulosti aj súčasnosti. Výstavu 100 rokov rozhlasového vysielania v Československu otvorili Galérii Českého centra v Bratislave.

Rozhlasové vysielanie pre verejnosť v Československu odštartovalo 18. mája 1923 zo skautského stanu v Kbeliach.

„Rozhlas po celú dobu existencie odrážal to dianie, ktoré sa odohrávalo v spoločnosti a mnohokrát bol aj hybnou silou tých dejinných udalostí ak išlo napríklad o Pražské povstanie v roku 1945 alebo udalosti v roku 1968,“ uviedla riaditeľka Radio Prague International Klára Stejskalová.

Stému výročiu začiatku rozhlasového vysielania v Československu sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Barbora Škulová:

Výstava prostredníctvom fotografií zachytáva a pripomína významné rozhlasové udalosti v našich dejinách.

„Jeden z tých plagátov je tiež venovaný aj slovenskej relácii, ktorý je v Čechách braný za ikonický a jeho znelku si dodnes pamätajú všetky staršie ročníky pretože ja si trúfam tvrdiť, že vlastne za celú tu 100-ročnú éru, nebola lepšia znelka, a to je relácia Pozor zákruta,“ skonštatovala Stejskalová.

„My ju dávame pri príležitosti tohto dátumu v celom priestore českého domu. Zaraďujeme ju tiež do nášho programu putovania a to znamená, že z Bratislavy sa presunie do ďalších miest Slovenska,“ vysvetlila riaditeľka Českého centra v Bratislave Monika Koblerová.

Spoločnú minulosť je vo vysielaní cítiť dodnes

Na plagátoch sa okrem fotografií nachádzajú aj QR kódy, ktoré si môže návštevník nasnímať pomocou mobilného telefónu.

„Tak sa vlastne dostane k unikátnym zvukom tiež z archívu Českého rozhlasu takže napríklad tu máme záznam vôbec prvého športového prenosu futbalového. To bol známy prenos pána Laufra. Alebo tu máme záznam vystúpenia Tomáša G. Masaryka,“ opísala Stejskalová.

Spoločnú minulosť Čechov a Slovákov cítiť vo verejnoprávnom vysielaní dodnes.

„Robíme pravidelne tie veľké koncerty koncoročné, ktoré sa týkajú Českého aj Slovenského rozhlasu, robíme koncerty aj ľudových hudieb tej spolupráce je dosť veľa. Mohla by byť aj v oblasti dramatiky alebo v niektorých ďalších žánroch trošku väčšia ale ja často počujem aj v spravodajstve češtinu to znamená, že aj táto spolupráca je veľmi výrazná,“ vyjadril sa generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

Výstava potrvá do konca augusta. Pozrieť si ju budú môcť ľudia aj počas Noci múzeí a galérií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko