Na hlavný obsah

Obec sa vzdala peňazí z eurofondov na výstavbu cyklochodníka. Mal byť súčasťou medzinárodnej trasy

Nový starosta trasu nepovažuje za vhodnú.

Obec sa vzdala peňazí z eurofondov na výstavbu cyklochodníka. Mal byť súčasťou medzinárodnej trasy
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V Rožkovanoch pri Sabinove nevyužijú peniaze z eurofondov na výstavbu cyklochodníka, ktorý by sa mal stať súčasťou medzinárodnej trasy. Hoci im schválili takmer pol milióna eur, obec sa ich rozhodla vzdať. Kým starosta poukazuje na nevhodnú trasu cyklochodníka, jeho predchodkyňa hovorí o premárnenej príležitosti.

Na cyklochodník získali financie štyri samosprávy. Po dokončení sa malo dať plynule prejsť na bicykli z Prešova do Lipian. Rožkovany však schválené peniaze napokon odmietli. Nový starosta trasu nepovažuje za vhodnú. Cyklochodník mal viesť cez miestne družstvo, popri maštali.

„Cyklisti, rodinky chodili po komunikácii, ktorá je zároveň aj účelovou komunikáciou pre techniku a poľnohospodárske stroje kde sa vyváža maštaľný hnoj,“ povedal starosta obce Rožkovany Stanislav Girašek.

Bývalá starostka oponuje. Tvrdí, že obec zahadzuje niekoľkoročné úsilie. Poukazuje na to, že trasa má stavebné povolenie. „Pre mňa je to veľkým sklamaním. Trasovanie je nastavené po pozemkoch, ktoré sú vo vlastníctve obce, ktoré sú vysporiadané,“ uviedla poslankyňa obecného zastupiteľstva v Rožkovanoch Beáta Kollárová.

Poslankyňa dodáva, že jediný pozemok, ktorý na trase nemajú vysporiadaný, patrí práve starostovi. Ten odmieta, že by to bolo dôvodom nesúhlasu s výstavbou. „Pozemky, ktoré ja vlastním v prípade verejnoprospešných stavieb sú k dispozícii,“ vysvetlil starosta.

Výstavbe cyklochodníka v Rožkovanoch sa venoval redaktor RTVS Róbert Latta:

Sklamaní sú aj v Lipanoch

Sklamaní sú aj v Lipanoch, kde sa chystajú postaviť svoj úsek EuroVela. Podľa primátora na rozhodnutie susednej obce doplatia. „Pokiaľ sa tak Rožkovany rozhodli, tak ten chodník tam mať tak skoro nebudú. My sme sa takto nerozhodli, bude to mať negatívny dosah na ďalší rozvoj cyklodopravy,“ priblížil primátor mesta Lipany Vladimír Jánošík.

Projekt teraz preberie samosprávny kraj. V niektorých úsekoch by mal hľadať inú trasu „Vidíme tam veľa problémov, veľa nášľapných mín, čiže práve preto je lepšie zvoliť prepracovanie a urobiť to nanovo,“ dodal podpredseda Prešovského kraja Jozef Kanuščák.

Rezort investícií doteraz nemá oficiálne vyjadrenie od obce. Ak by sa peniaze na cyklochodník nevyužili, vníma to ako premárnenú šancu. Dodáva však, že aj v ďalšom období by malo byť k dispozícii na rozvoj cyklodopravy 100 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny