Na hlavný obsah

Rozsudok v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka by mohol padnúť už tento mesiac

Súd rozhoduje o vine Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej.

Rozsudok v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka by mohol padnúť už tento mesiac
Na ilustračnej snímke jeden z obžalovaných Marian Kočner. Foto: TASR

Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračuje proces v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze prípravy vrážd prokurátorov. Predsedníčka senátu Ružena Sabová oznámila, že umožňuje živý prenos zo záverečných rečí a rozsudku.

Je pravdepodobné, že záverečné reči prokurátorov sa začnú ešte v utorok (9. 5). Sabová chce ešte predniesť hodnotenia obvinených. Oboznámi aj dva dôkazy, ktoré navrhli obvinení Marián Kočner a Alena Zsuzsová.

Súdne pojednávanie priamo v Pezinku sleduje redaktor RTVS Radoslav Šebo. „Súd vytýčil ešte dve ďalšie pojednávania, ktoré by sa mali uskutočniť 12. a 19. mája,“ informoval Šebo. Na druhom pojednávaní, čiže 19. mája by chcel súd vyhlásiť rozsudok.

V prípade Kuciakovej vraždy z februára 2018 súd rozhoduje o vine Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej. ŠTS ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd SR vrátil v máji 2021 prípad prvostupňovému súdu.

Právoplatné sú tri rozhodnutia. Miroslav Marček a Tomáš Szabó dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody, Zoltán Andruskó 15 rokov nepodmienečne.

Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelia obžalobe štyri osoby – Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Dušan Kracina a Darko Dragić.

Tomáša Szabóa vylúčili na samostatné konanie, súd ho uznal vinným. Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť od Mariana Kočnera podľa obžaloby na jeseň 2017. V prípade Šufliarskeho približne o rok neskôr.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko