Na hlavný obsah

RTVS zistila, prečo sa firmy neprihlásili do projektu výstavby novej nemocnice v Martine. Považujú ho za rizikový

Podmienky sú podľa nich nerealizovateľné.

RTVS zistila, prečo sa firmy neprihlásili do projektu výstavby novej nemocnice v Martine. Považujú ho za rizikový
Vizualizácia novej nemocnice v Martine. Foto: RTVS

RTVS sa podarilo skontaktovať s viacerými firmami, ktoré mali záujem postaviť novú univerzitnú nemocnicu v Martine. Projekt je však podľa nich rizikový. Preto sa napokon do súťaže za 330 miliónov eur neprihlásili.

Ide o investíciu, ktorá mala smerovať z plánu obnovy. Nový premiér Ľudovít Ódor sľúbil, že do niekoľkých týždňov padne rozhodnutie, čo ďalej. Projekt novej martinskej nemocnice patril k tým lepšie pripraveným. To, že sa nikto neprihlásil, kompetentných prekvapilo.

„Situácia nás, samozrejme, mrzí, lebo proces sa dlho pripravoval. A to, že sa nikto neprihlásil, znamená výrazné zdržanie,“ uviedla podpredsedníčka vlády Lívia Vašáková.

Prečo sa do tendra na výstavbu novej martinskej nemocnice nikto neprihlásil, zisťovala redaktorka RTVS Iveta Vanková:

Plán obnovy sa len pred mesiacom aktualizoval a SR má s eurokomisiou predrokované posunutie termínov. To by v prípade nemocnice v Martine znamenalo, že sa môže dostavať o pol roka neskôr – teda v júni 2026. No ani tento termín nie je podľa nami oslovených stavebných firiem realizovateľný.

„Zúčastnili sme sa prípravných trhových konzultácií. Avšak nastavené podmienky a termín výstavby považujeme za nereálne,“ priblížil hovorca skupiny Metrostav Radim Mana.

„Čas na realizáciu predmetu zmluvy je stanovený ako príliš krátky. Obávame sa, že v stanovenej lehote nie je možné stavbu zrealizovať,“ pridal sa riaditeľ spoločnosti HOCHTIEF SK Rastislav Pauliny.

Neakceptovateľné podmienky

Riaditeľ Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska Pavol Kováčik spresnil, že v prípade nedodržania termínu dokončenia stavby, teda 1. jún 2026, by podľa podmienok hrozila zhotoviteľovi pokuta 20 miliónov eur.

„Kombinácia týchto podmienok je tak neakceptovateľná, že v podstate toto je reálny výsledok, prečo sa zhotovitelia do tejto stavby nakoniec neprehlásili,“ dodal Kováčik.

Nemocnica Martin sa po analýze výhrad rozhodne ako ďalej. „Či pôjdeme teda klasickým tendrom, ktorý zopakujeme a zjemníme podmienky účasti, alebo pôjdeme priamym rokovacím konaním so zverejnením,“ uviedla koordinátorka projektu novej nemocnice Martina Antošová.

Šéfka martinského projektu ostáva optimistická a tvrdí, že aj napriek zdržaniu pri verejnom obstarávaní, sa nemocnica stíha postaviť. Úspešná realizácia projektov z plánu obnovy je aj hlavnou úlohou novej úradníckej vlády.

„Potrebujem zopár dní alebo týždeň, lebo hovoriť o tom neustále či to bude – nebude, nemá význam. Musíme to useknúť, ak to nemá význam. Alebo ak si myslíme, že to zvládneme, prihlásime sa k tomu a pôjdeme všetkými prostriedkami dopredu, aby sme lehoty stíhali,“ povedal Ódor.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika