Na hlavný obsah

Rusi evakuujú z okolia záporožskej elektrárne Ukrajincov s ruským občianstvom

Evakuujú ich do prístavných miest Berďansk a Prymorsk.

Rusi evakuujú z okolia záporožskej elektrárne Ukrajincov s ruským občianstvom
Ruské jednotky v Záporožskej jadrovej elektrárni - ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rusi evakuujú z mesta ležiaceho v blízkosti Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) medzi prvými Ukrajincov s ruskými pasmi. Uviedla to v nedeľu (7. 5.) ukrajinská armáda. Informovala o tom televízia Sky News.

„Prvých evakuujú tých, ktorí v prvých mesiacoch okupácie prijali ruské občianstvo,“ uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl. Dodal, že Rusi týchto ľudí evakuujú do prístavných miest Berďansk a Prymorsk ležiacich na brehu Azovského mora.

K tejto evakuácii pritom Rusi pristúpili po tom, čo riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi uviedol, že situácia v okolí Ruskom kontrolovanej ZAES na juhu Ukrajiny je čoraz nepredvídateľnejšia. Zároveň varoval pred hrozbou vzniku vážneho jadrového incidentu.

Ruské sily obsadili túto najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe krátko po tom, ako prezident Vladimir Putin vo februári 2022 nariadil inváziu na Ukrajinu. V oblasti elektrárne často dochádzalo k streľbe, z ktorej sa obe strany konfliktu vzájomne obviňovali.

V súvislosti so situáciou v ZAES Sky News pripomína, že sa čoskoro očakáva začiatok ukrajinského protiútoku, ktorý zrejme Ukrajinci podniknú aj v Záporožskej oblasti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet