Na hlavný obsah

Rusko bude po novom za pozemky svojich diplomatických zariadení v Česku platiť nájomné

Hovorkyňa ruského rezortu diplomacie hovorí o vydieraní.

Rusko bude po novom za pozemky svojich diplomatických zariadení v Česku platiť nájomné
Protest pred ruským veľvyslanectvom v Prahe na podporu Ukrajiny. Foto: ČTK/Černý Tomáš

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí vo štvrtok (18. 5.) označil požiadavku českých orgánov, aby Rusko zaplatilo nájomné za pozemky vo svojich diplomatických zariadeniach v Českej republike, za vydieranie na štátnej úrovni.

Tým sa porušuje Viedenský dohovor o diplomatických stykoch z roku 1961. Uviedla tiež Marija Zacharovová na oficiálnej webovej stránke ruskej diplomatickej misie. Hovorkyňa uviedla, že Moskva prijme obranné opatrenia a využije aj právne mechanizmy.

Česká vláda v stredu (17. 5.) zrušila uznesenia zo 70. a 80. rokov, ktorými vtedajšiemu Sovietskemu zväzu poskytla pozemky do bezplatného užívania na diplomatické účely. Podľa premiéra Petra Fialu a ministra zahraničných vecí Jana Lipavského Rusko využíva pôdu na iné ako diplomatické účely. Preto nevidia dôvod, aby ju naďalej bezplatne poskytovalo.

Podľa Fialu bude Praha od Ruska požadovať nájomné, ktoré je za predmetný pozemok bežné. Lipavský uviedol, že Česko bude od Ruska žiadať aj vrátenie bezdôvodného obohatenia za posledné tri roky.

Moskva vzala rozhodnutie vlády na vedomie

Zacharovová vo svojom komentári napísala, že Moskva zobrala rozhodnutie českej vlády na vedomie. „Čakáme na oficiálne oznámenie,“ uviedla. Otázku nehnuteľností vo vzťahoch medzi Českom a Ruskom označila za dlhodobú a problematickú. „Jeho využívanie na politické účely nie je v záujme Prahy, ale súčasné české orgány to v zápale rusofóbie zrejme nechápu,“ dodala.

Ochranné opatrenia, ktoré by podľa nej mala Moskva prijať, nešpecifikovala. Rusko podľa nej opakovane ponúklo odborné konzultácie o otázkach nehnuteľností, počas ktorých bolo predtým možné riešiť vznikajúce problémy. „Česká strana na to radšej zabudla,“ dodala.

Zacharovová sa k nájomným zmluvám vyjadrila už skôr. „Samozrejme,“ odpovedala hovorkyňa v televíznej relácii Solovjov Live na otázku, či ruská strana podnikne recipročné kroky, ak by české úrady požadovali, aby Rusko spätne zaplatilo aj za prenájom pozemkov, ktoré využíva ruské veľvyslanectvo, uviedla agentúra TASS. Diplomatka dodala, že Moskva na každý takýto krok proti Rusku primerane reaguje.

Marija Zacharovova
Na snímke hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.Foto: TASR/AP

Rusko územie nevyužíva na diplomatické účely

Česko je právny štát a verí, že aj Rusko bude konať ako právny štát, uviedlo vo štvrtok české ministerstvo zahraničných vecí v reakcii na hrozbu Moskvy odvetnými opatreniami.

Podľa stredajšieho vyjadrenia Fialu Rusko dlhodobo nevyužíva územie na diplomatické účely, čo bolo jednou z podmienok rozhodnutia bývalých československých vlád. Moskva podľa neho nereagovala ani na opakované varovania českej diplomacie. Podľa českého ministerstva zahraničných vecí sa niektoré pozemky využívajú na komerčné účely.

Rozhodnutie sa dotkne 59 pozemkov

Prípad sa týka pražských bytov v blízkosti veľvyslanectva, ale aj budov v Brne, Karlových Varoch a rekreačných domov vo Vlkančiciach či Jevanoch. Rozhodnutie vlády sa dotkne 59 pozemkov.

Lipavský uviedol, že Rusko vlastní v Českej republike 42 budov, pričom všetky kedysi označilo za budovy misií, t. j. využívané na diplomatické účely. Lipavský uviedol, že kontrola ministerstva zistila, že desiatky z nich neslúžia deklarovanému účelu.

Česká diplomacia vo svojom materiáli pre vládu upozornila na možnosť, že tento krok povedie k ruskej reakcii v súvislosti s Českým domom v Moskve, ktorý je vo vlastníctve Českej republiky, ale nachádza sa na pozemku vo vlastníctve Ruska.

Česká republika má s Ruskom napäté diplomatické vzťahy po tom, ako české tajné služby a vyšetrovatelia vlani zistili, že do výbuchov v muničných skladoch vo Vrběticiach v Zlínskom kraji v roku 2014 boli zapojení agenti ruských tajných služieb.

Počet ruských diplomatov v Českej republike sa ďalej znížil po minuloročnej ruskej invázii na Ukrajinu. Ruské veľvyslanectvo v Prahe má teraz šesť diplomatov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet