Na hlavný obsah

Rusi by mohli využívať civilistov a novinárov na špionáž, varujú dánske úrady

Mohli by byť alternatívou za ruských diplomatov, ktorých Dáni vlani vykázali.

Rusi by mohli využívať civilistov a novinárov na špionáž, varujú dánske úrady
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Rusko by mohlo najímať civilistov a využívať novinárov a podnikateľov v Dánsku na vyzvedačstvo. Varovala pred tým v utorok (2. 5.) podľa agentúry Reuters Dánska bezpečnostná a spravodajská služba (PET).

Civilisti by podľa nej mohli byť alternatívou za ruských diplomatov, ktorých severská krajina vlani vykázala pre podozrenie zo špionáže.

Invázia na Ukrajinu zintenzívnila potrebu Moskvy zhromažďovať tajné informácie v krajinách NATO, uviedla PET v utorok zverejnenej správe. Dánsko, ktoré kontroluje vstup do Baltského mora, by hralo dôležitú strategickú úlohu v prípadnom vojenskom konflikte s Ruskom ako tranzitný bod pre posily NATO. To podľa PET robí Dánsko obzvlášť zaujímavým.

Keď Dánsko vlani v apríli podobne ako ďalšie krajiny EÚ vyhostilo 15 ruských diplomatov, ochromilo to schopnosť Ruska špehovať na území Dánska. „Ale potreba Ruska dostávať informácie z Dánska sa zväčšila, a PET preto predpokladá, že Rusko sa pokúsi využiť iné cesty na vyzvedačstvo v Dánsku,“ uviedla služba.

„Mohlo by nasadzovať spravodajcov v Dánsku mimo diplomatických reprezentácií, napríklad ako novinárov a podnikateľov, a využívať hosťujúcich spravodajských dôstojníkov. Alebo by ruské spravodajské služby mohli vo väčšom rozsahu verbovať dánske zdroje v Rusku alebo v tretích krajinách, „varovala PET.

Medzi ďalšími možnými metódami sú podľa nej rôzne formy elektronického zbierania spravodajských informácií a kybernetická špionáž.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet