Na hlavný obsah

Rusko začalo s presunom nestrategických jadrových zbraní do Bieloruska, tvrdí Lukašenko

Putin ho informoval, že podpísal výnos týkajúci sa ich rozmiestnenia.

Rusko začalo s presunom nestrategických jadrových zbraní do Bieloruska, tvrdí Lukašenko
Bieloruský prezident Alexandr Luakšenko. Foto: TASR/AP

Rusko už začalo s presunom nestrategických jadrových zbraní do Bieloruska, oznámil vo štvrtok (25. 5.) bieloruský vodca Alexander Lukašenko podľa ruskej televíznej stanice Pervyj kanal. Stalo sa to po tom, čo ministri obrany Bieloruska a Ruska Viktar Chrenin a Sergej Šojgu dnes podpísali dokument o rozmiestnení tohto typu zbraní v Bielorusku. Spojené štáty to, že Rusko môže v Bielorusku rozmiestniť taktické zbrane, odsúdili.

Lukašenko uviedol, že ho ruský prezident Vladimir Putin informoval, že podpísal výnos týkajúci sa rozmiestnenia nestrategických jadrových zbraní. Dodal, že Putin prijal rozhodnutie v nadväznosti na to, na čom sa spolu dohodli ústne. „Mali sme pripraviť sklady a tak ďalej. To sme urobili, takže premiestňovanie jadrovej munície už začalo,“ uviedol tiež Lukašenko.

Na doplňujúcu otázku, či tieto zbrane už v Bielorusku sú, odpovedal: „To je možné. Prídem a uvidím.“ Podľa agentúry Belta tiež povedal, že Bielorusko garantuje ich bezpečnosť.

Rusko až doteraz jadrové zbrane malo len na svojom území či na svojich plavidlách a lietadlách. Šojgu pri dnešnom stretnutí so svojím bieloruským náprotivkom povedal, že Rusko jadrové zbrane Bielorusku neodovzdá, ale ponechá si nad nimi kontrolu.

Reakcia Washingtonu

Hovorca amerického ministerstva zahraničia Matthew Miller vo štvrtok povedal, že Washington „ostro odsúdil“ súhlas Bieloruska s tým, aby Rusko na jeho území rozmiestnilo nestrategické jadrové zbrane.

USA však nevidí dôvod na úpravy svojej vlastnej jadrovej doktríny. Uviedol tiež, že podľa Spojených štátov nič nenasvedčuje tomu, že sa Rusko chystá jadrovú zbraň použiť.

Taktické jadrové zbrane s menšou výbušnou silou sú určené na využitie na bojisku a nie sú také ničivé ako strategické jadrové zbrane.

Bielorusko je najbližším spojencom Ruska, ktoré už 15 mesiacov vedie vojnu proti Ukrajine. Svojich vojakov do bojov síce Minsk nevyslal, ale poskytol Rusku na útok proti Ukrajine svoje územie. V počiatočnej fáze invázie odtiaľ ruské vojská viedli ofenzívu na Kyjev.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet